Изкуственият интелект (AI) засяга между 40% и 60% от работниците

...
Изкуственият интелект (AI) засяга между 40% и 60% от работниците
Коментари Харесай

AI засяга между 40% и 60% от работниците по света

Изкуственият разсъдък (AI) визира сред 40% и 60% от служащите по света. Това демонстрира разбор на Международния валутен фонд, който бе част от полемиките за развоя на AI и рисковете от него по време на Световния стопански конгрес в Давос, оповестява Nikkei Asia.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също разгласи по време на своя тирада на форума, че AI носи опасности за човешките права, персоналната цялост и обществата като цяло. Той прикани ИТ промишлеността и държавните управления да работят взаимно, с цел да адресират рисковете и да разработят нужните правила.

" Нуждаем се правителсвата незабавно да работят с софтуерните компании за ръководство на риска за създаването на AI, за мониторинг и предварителна защита на бъдещи вреди. Трябва да създадем мост сред цифровите неравенства, а не да ги задълбочаваме ", споделя още Гутериш.

Оказва се обаче, че това няма да е елементарно. Еврокомисар Вера Юрова разяснява, че " законодателството е доста по-бавно от света на технологиите, само че това е правото ". " Изведнъж видяхме генеративен AI като ChatGPT и той ни кара да придвижим, дружно с локалните институции, нова глава в Закона за AI. Опитахме се да реагираме на тази нова действителност. Имаме резултат. Сега тече изглаждането на детайлите, само че считам, че Законът за AI ще влезе в действие ", споделя Юрова.

Бизнесът наподобява склонен, само че и деликатен към регулациите. " Трябва да имаме поради нежеланите последствия от всяка нова технология, паралелно с всичките преимущества и да мислим за тях по едно и също време, вместо да чакаме нежеланото да се осъществя и тогава да действаме.Трябва да сме самодейни за ръководството на риска ", споделя изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела.

Как ще се отрази всичко това на служащите? Засега няма изясненост. В момента регулаторите са съсредоточени върху по-големите опасности от AI от позиция поради него да не стартират войни, да не срине стопанската система, да не навреди на обществото. Проблем е и фактът, че доста от страните имат друга философия защо и по какъв начин да употребяват AI, което в композиция с другите разделения сред тях, ще затрудни основаването на единни регулации.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР