Изкуствена кръв, която един ден може да бъде използвана при

...
Изкуствена кръв, която един ден може да бъде използвана при
Коментари Харесай

Румънци създадоха изкуствена кръв

Изкуствена кръв, която един ден може да бъде употребена при хората без странични резултати, беше основана от учени в Румъния.

Кръвта съдържа вода и соли, както и протеина хемеритрин, извличан от морски червеи. Учените от университета Бабеш-Боляй в Клуж-Напока се надяват, че откритието им може да помогне за превъзмогване на дефицита на кръв и да предотврати инфекциите посредством даряването на кръв.

Д-р Раду Силаги-Думитреску добави, че това даже може да докара до основаването на " мигновена кръв ", която да се транспортира и трансформира в изкуствена кръв с прибавянето на вода. До този миг напъните за основаване на изкуствена кръв се проваляха, защото течността не можеше да издържи на химическия и машинален напън върху нея.

Д-р Силаги Думитреску изяснява, че за разлика от хемоглобина хемеритрина остава постоянен, когато бъде изложен на физически и химически напън. До този миг изкуствената кръв била изследвана върху лабораторни мишки, които не получавали никакви нездравословни странични резултати.

Изследователите се надяват до една-две години да осъществят клинични проучвания с изкуствената кръв върху хора. Тяхното изследване надгражда предходно, осъществено от университетите в Единбург и Бристол, които през 2011 година сътвориха милиони червени кръвни кафези от стволови кафези, взети от костен мозък.

Снабдяването с безвредна кръв е от изключително значимо значение за разрастващите се страни, където хиляди животи могат да бъдат изгубени поради проблеми като кръвоизливи след раждане. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР