Изкуствен интелект, който разбира български език, създаде 14-годишният Радостин от

...
Изкуствен интелект, който разбира български език, създаде 14-годишният Радостин от
Коментари Харесай

14-годишен гений, учещ в Пловдив, създаде изкуствен интелект

 Изкуствен разсъдък, който схваща български език, сътвори 14-годишният Радостин от родопското село Барутин. Ученикът, който преди време получи международно самопризнание от Google, сътвори набор от компютърни стратегии, които се вършат за пръв път у нас. " Реално ти учиш компютъра да прави редица действия, като му приказваш.

Програмите проучват речта смислово и извличат информация от нея - да вземем за пример, от няколко дълги публикации може да ти преразкаже единствено най-важното. Тоест тук приказваме за последващо равнище - не показва подготвен текст, а умее да преразказва със свои думи. Ти приказваш, а програмата обработва, като даже преценя къде да слага запетаи, предава " ".

Подобни технологии са мощно развити за езици като британски и немски, само че няма сходен елементарно наличен артикул за българския ", описа пред " България Днес " Радостин Чолаков, който е в 9 клас в математическата гимназия в Пловдив. Геният признава, че има още доста работа по изкуствения разсъдък, само че ще продължи да го развива като част от платформата AzBuki.ML, която самичък основава -

Радостин споделя, че творението му има допирни точки със Сири (гласов помощник при айфоните, който разпознава гласови команди, дава отговор на въпроси и извършва разнообразни функционалности, налични в устройството). Но има още доста работа, до момента в който откритието му се развие до толкоз, че също да може да дава отговор с глас. Ученикът се " запалил " по компютрите около вуйна си преди години.

Тя работела онлайн и е отсядала при родителите му в Барутин няколко пъти по месец и повече. Покрай нея Радостин стартира да се интересува от програмиране, като си търси самичък информацията в интернет и гледа клипчета. Приема себе си за самообразован, което още повече добавя гениалността му. Печелил е голям брой национални надпревари по математика и осведомителни технологии, както и интернационалните IT състезания.

През 2018 година създава планове, отличени от софтуерния колос Google. Година по-късно стартира работа по мобилното приложение за работливост AnyGoal, което по-късно прераства в минисоциална мрежа. Става лауреат на Националната олимпиада по осведомителни технологии през лятото. Съорганизатор е на няколко софтуерни събития, както и доброволец във фондации и сдружения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР