Изкушението заради изгодната цена да си купим нещо, което не

...
Изкушението заради изгодната цена да си купим нещо, което не
Коментари Харесай

КЗП: При импулсивно натискане на бутона „купи” може да се сдобием с ненужни и не чак толкова евтини стоки

Изкушението поради преференциалната цена да си купим нещо, което не ни е потребно, е риск, който се среща при акции от вида на „ Черния петък ”, уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР. Той цитира неотдавна оповестено изследване, съгласно което към половината от интервюираните оповестяват, че ще си купят нещо не тъй като са възнамерявали покупката, а заради това, че то ще бъде по-евтино.

„ Особено при бързите темпове, с които се развива и онлайн търговията, от време на време вземаме импулсивни решения и натискаме бутона „ купи ”. Съветваме хората да запазят потребителското си самообладание. Има задоволително време да се осъществят всевъзможен вид покупки, в това число и непланирани ”, разяснява Маргаритов. „ Когато сме в среда на атакуващи ни отвред реклами за бомбастични проценти понижение, от време на време може да се окаже, че това, което сме си купили, освен не ни е било належащо, само че и отстъпката не е чак толкоз огромна ”, добави ръководителят на КЗП.

Стоките да не са продавани на остарялата цена най-малко 30 дни и да се анонсират отстъпки е едно от най-разпространените нарушавания по време на „ Черния петък ”. „ Имаме такива случаи през минали години. Наблюдаваме избрани електронни магазини и динамичността на цените на най-търсените продуктови групи артикули. Седмица или няколко дни преди настъпването на самия ден цените се усилват. В рамките на „ Черния петък ” се анонсира % понижение, само че той не подхожда на истината, като задачата е потребителите да бъдат въведени в илюзия ”, даде образец Маргаритов.

Некоректни са и гръмки анонси за понижения, които се отнасят единствено за няколко артикули в магазина. „ Когато приказваме за напълно стеснен подбор, тогава явно не е пропорционално анонсирането ”, изясни ръководителят на КЗП. Той сподели още, че машинален общ брой на процентите понижения през директно предшестващите акцията „ Черен петък ” акции за отстъпки също е нарушаване и заблуждава потребителите. „ Трябва всякога, когато анонсират някакво понижение, действителният % да е по отношение на остарялата цена – без значение, че тя е била понижена от своя страна. Старата цена е основата, върху която се пресмята действителният % ”, добави Маргаритов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР