Изкупната цена на меда падна и това принуждава много от

...
Изкупната цена на меда падна и това принуждава много от
Коментари Харесай

Изкупните цени на меда се сринаха

Изкупната цена на меда падна и това принуждава доста от пчеларите да спрат да продават своята продукция на едро. Повечето от тях са намерили решение, като сами са почнали да оферират стоката си непосредствено на клиентите.

От 2018-а насам изкупната цена на едро е паднала до 3,80-4 лева Това са прекомерно ниски за огромните старания, които пчеларството изисква, разяснява Петър Ванчев. До по-миналата година цените на едро бяха 5 лева, което устройвало множеството фермери. След фрапантното понижение на цената множеството тях са взели нещата във свои ръце и оферират стоката си на лични сергии или се пробват да намерят връзка с задгранични клиенти. Като цяло процедурата с износа в чужбина е доста тромава, изискват се доста документи и е мъчно да се намеря компании, разясняват от сектора. Цената на едро при възможна договорка е 3 евро.

3 тона мед извадил м.г. Ванчев. Реализацията на продукцията обаче е главен проблем в сектора. В народен мащаб продукцията е варирала през години от 10-11 000, а предходната година тя е била 12 000 тона.

Фермерът има 100 кошера в с. Елена и от две години не е продавал на едро. Когато преди 27 години трансформира заниманието си в специалност, те били 180.

С годините поддръжката на толкоз доста кошери обаче става все по-трудоемка задача. Въпросът с финансирането в сектора също стои на дневен ред.

Миналата година по програмата deminimis на Държавен фонд “Земеделие “ са били отпускани по 4 лева на кошер на утвърдените фермери. Това е извънредно незадоволително, споделя пчеларят.

През 2018-а също се отпускаха средства по програмата ”Млад фермер ”. Бенефициентите са получавали по 15 000 евро за 5 години. Помощта обаче е единствено за новостартиралите.

От няколко дни пчеларите имат ново съдружие в Хасково. Целта му е да се пазят ползите на сектора пред изкупвачите и институциите.

Браншът чака добра годишна продукция

Благоприятна се оказала предходната 2018 година за пчеларите на територията на община Хасково. Очаква се и тази да е такава.

Миналогодишната първа годишна продукция на мед била главно от рапица. Засажда се от ден на ден от тази просвета. Тенденцията е от преди 3-4 години, а повода е, че има добър експорт за Турция.

Медът от рапица е добър, само че доста бързо се кристализира. Процесът става до две седмици, изяснява Ванчев. Другият рандеман главно бил от ливадната паша. Миналата година имало много дъждове, което се отразило на реколтата.

Производителите от региона извадили и манов мед, който е доста богат на микроелементи, както и слънчогледов.

Големият проблем пред пчелините обаче е пръскането с препарати. Миналата година пчеларите в Елена се разбрали с кметството и третирането на земеделските площи било осъществено през нощта.

Пръскането денем е доста рисково, тъй като води до отравяне. В Плевенско и Толбухинско измрели цели пчелини.

В препаратите, които се употребяват, не би трябвало да съдържат никотин, с цел да бъдат безвредни за пчелите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР