„Изкореняването на корупцията не е лесна работа, защото ние като

...
„Изкореняването на корупцията не е лесна работа, защото ние като
Коментари Харесай

Дончева: ГЕРБ се сви, виенското им колело обратно няма да се превърти

„ Изкореняването на корупцията не е лесна работа, тъй като ние като народ имаме чип. Този чип е обвързван с това, че законът е врата в полето и баламите единствено влизат в нея. И това нещо е от десетки години... да не кажа епохи. Ние имаме деструктивно отношение към страната си. “ Това разяснява в ефира на „ Дарик “ – Югоизток водачът на Движение 21 Татяна Дончева.

По думите ѝ, точно това постанова хората, които пристъпват към властта първо - да бъдат безупречни във връзка с корупцията, безупречни като персони и второ - да схващат от държавно устройство и да задействат всички контролни механизми.

„ Когато ние имаме господство на закона в правораздаването, когато в службите за сигурност имаме квалифицирани хора, които схващат, че никой от началниците има няма да ги преследва по тази причина, че са разкрили корупция във властта, а в противен случай – това ще се поощрено и утвърдено, считам, че с държавните механизми ние малко по малко ще стартираме да овладяваме процеса. Това е като химиотерапията – вижте по какъв начин работи тя на раково изумения организъм “, счита Дончева.

Тя дефинира подетите от служебния кабинет кадрови промени като естествени, само че не пропусна да означи, че при някои стъпки има закъснение.

„ В държавното управление има напористи и смели хора, които съгласно мен нямат искания за дълготрайна политическа кариера, което е преимущество. Иначе щяха непрестанно да се усукват, да си връзват тенекии, да заобикалят спорове. Разбира се има и министри, които са много незабележими и беззъби. Но не може да се желае 100 % успеваемост от един кабинет. Смятам, че дейностите са естествени – съгласно брадата и бръснача. Гербаджиите са задоволително арогантни и нагли и дейности, които в други времена не биха провокирали такива писъци, в този момент огласят задачите Балкани. Смяната на държавното управление на ГЕРБ със служебно държавно управление и дейностите на последното не са чистка – те са наложителни дейности по изтласкване на ГЕРБ от властта. По отношение на силовите ведомства нещата са забавени. Въпреки мащаба на министър Бойко Рашков, нещата не са кой знае какъв брой напреднали. Без премахване на полицейските началници, изключително на районните шефове на вътрешните работи, е доста мъчно да се обезпечи почтеност на изборите. Вие знаете, че покупката на ромски гласове нормално е обвързвана и с протекцията от локалната полиция, че тези дейности се вършат авансово, а не в деня на изборите и че бездействието на полицията, обезпечава схемите “, разяснява водачът на „ Движение 21 “.

Няколко са аргументите, заради които не станахме очевидци на промяна на полицейски началници в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, счита Татяна Дончева. Според нея, времето, което ГЕРБ си е спечелила във властта, ѝ е било задоволително, с цел да „ изтласка сериозните към нея хора в периферията “.

„ 12 години ръководство е доста огромен интервал. В това време ГЕРБ имаше опция освен да си постави техни хора по места, само че и да почисти всевъзможни хора, които смята за враждебни към партията. Когато в държавната администрацията, сериозните към ГЕРБ хора са изтласкани в периферията, е доста мъчно за малко време един нов влезнал в системата човек да ги откри, да ги издърпа и да ги постави. ГЕРБ не престават да внушават, че нямат проблем, че ще се върнат след 11 юли, само че мисля, че те ще се върнат толкоз, колкото виенското колело може да се превърти назад. Тяхното колело потегли надолу, връщане няма. Те несъмнено не желаят да повярват в това. Но до момента в който се мине към втората фаза, когато ще има ново държавно управление, промени в закона за държавната администрация и закона за държавния чиновник, в случай че желаете даже друга конструкция на Министерски съвет, която ще развърже ръцете на министрите за смени, тъй като настоящето държавно управление е с вързани ръце, ще видите, че нещата си вървят поетапно “, сподели Татяна Дончева.

Справедливостта изисква способените институции. Институции, които освен да ще покажат нередностите на обществото или медиите, а ще ги вкарат в естествената процедура на наказателно гонене, регистрира Дончева. „ Част от справедливостта е и връщането на парите или най-малко на множеството от тях. Възможностите за това са през раздадените кредите от Банката за развиване, а и други институции, където заемите би трябвало да бъдат оповестени за предварително изискуеми. Това ще ни даде опция да реализираме правдивост със средствата на закона и силата на страната, като аз считам, че формата на гласност е (при комисията " Манолова " бел. ред.), с цел да задейства държавния механизъм “, сподели още Татяна Дончева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР