Изключително загадъчно и спешно беше неочакваното посещение на министъра на

...
Изключително загадъчно и спешно беше неочакваното посещение на министъра на
Коментари Харесай

Изключително загадъчно: Защо Шойгу излетя спешно в Сирия преди дни

Изключително загадъчно и незабавно беше непредвиденото посещаване на министъра на защитата на Русия в Дамаск, където той се срещна с президента на Сирия, написа "Поглед инфо ".

Защо беше нужно това пътешестване, какво беше разисквано от Сергей Шойгу и Башар Асад - и по какъв начин е обвързвано това с осъществяването на постигнатите в Москва съглашения сред Ердоган и Путин?

Пътуването на министъра на защитата на Руската федерация Сергей Шойгу до Дамаск беше бързо и ненадейно.

На фона на пандемията на ковид, всяко придвижване отвън страната е лимитирано. Няма изключения за висшите чиновници. Има и благоприятни условия за връзка посредством видео или електронни средства, в това число и такива, които обезпечават изцяло предпазени връзки.

Но Шойгу избра персонално да дойде при Асад и по-късно по противоположния път да направи тест за ковид. А това значи, че на въпросите, които трябваше незабавно да бъдат разисквани с президента на Сирия, не може да се има вяра на връзките. Добра старомодна връзка „ очи в очи “.

Самото посещаване продължи единствено няколко часа и това значи, че са били разисквани настоящи въпроси, авансово съгласувани. Особено внимание беше привлечено и върху фигурата на ръководителя на ГРУ, адмирал Игор Костюков, който придружи министъра при пътуването до Сирия.

Традиционно в изискванията на информативен апетит се обръщаше доста внимание на фона на
случващото се.

Самолетът на съветския министър на защитата беше ескортиран от Су-35, а по време на преместването на кортежа му от интернационалното летища в Дамаск до резиденцията на Асад от горната страна той бе прикриван от хеликоптери и изтребители.

Не е получена спомагателна публична информация за срещата сред Сергей Шойгу и Башар Асад. В формалните известия „ разискването на въпросите за икономическото възобновяване “ на Сирия беше поразително (то в действителност не е от компетентността на Министерството на отбраната).

Според сирийските източници спомагателен акцент е подложен върху разискването на обстановката „ в региона на Ал Джазира “, т.е. на изток от Ефрат, Далечния Изток и Югоизточната част на Сирия, където американците и кюрдите безотговорно помпат сирийския нефт. Този въпрос просто изпадна от формалното официално съобщение на Русия.

Но в реалност акцентът на тези доста къси диалози беше върху Идиб.

Москва съумя с обещания и закани да изтръгне заричане от Анкара в напълно близко бъдеще да почисти територията по автомагистрала М4 и на север от нея, както бе записано в московските съглашения за помирение.

За турците това е съществено предизвикателство. На 25 март, да вземем за пример, още двама турски военнослужещи бяха ранени на автомагистрала М4 край Сфурон по общоприетия модел: наземните мини бяха засадени от двете страни на пътя, а след детонацията им няколко разбойника започнаха да обстрелват самия патрул.

Според осведомени източници ГРУ на Министерството на защитата на Русия е предало цялата информация на сирийската страна за радикалната организация „ Хурас пъкъл Дин “ (Защитниците на вярата), която е упреквана в засада на турски конвои и патрули. Въпреки това, „ бранителите “ ненадейно се отхвърлиха от тези офанзиви.

Това е много необичайно държание за джихадистките групировки, които нормално елементарно поемат отговорност и приписват на себе си даже доста фантастично присъединяване във всичко.

Турция приказва за „ третата мощ “, за някакви изцяло непознати групировки, които имат намерение да навредят на използването на московските съглашения. Това също е необичайно, защото "резервът " е намалял доста по мярка и някаква "нова незнайна " формация просто не може физически да се появи там.

В последна сметка „ разделянето “ на джихадистките групировки е изчерпано. Освен това акции срещу взаимното руско-турско наблюдаване по път М4 джихадистите организират взаимно с локалното население под десетки камери и смарт телефони.

Те с лопати прекопаха пътя – какви ти тук „ нови и незнайни “ групировки? Всички са поименно известни със фотоси в анфас и профил.

Но това е проблем на Турция. Целта на визитата на Шойгу при Башар Асад беше точно в координирането на държанието на турците по време на интервенцията по пречистване на автомагистрала М4 и „ коридора за сигурност “ на шест километра на север.

Необходимо е да се избегне нов директен конфликт сред турските и сирийските сили, който на доктрина може да се случи, в случай че турците в действителност съществено решат да почистят джихадистите в напълно близко бъдеще.

В Русия към момента имат вяра в силата на интернационалните съглашения. И московските съглашения би трябвало да се съблюдават, в това число от турската страна напълно.

Задачата на Министерството на защитата на РФ е да помогне в това и да предотврати инцидентен конфликт със сирийците.

Между другото, турците не престават от време на време да упрекват сирийската държавна войска в обстрели (например, в планините Завия), а локалните протурски групировки цитират нарастване на броя на сирийските войски на фронтовата линия.

Самите турци умерено се настаняват на автомагистрала М4. Ако в близко бъдеще Анкара стартира армейска интервенция за изчистване на автомагистралата, тогава съвсем несъмнено още веднъж ще стартира да употребява дронове, които сирийците могат инцидентно да смъкват.

Това също би трябвало по някакъв метод да се заобикаля. Освен това, Дамаск може да не хареса увеличението на броя на турските войски в Сирия. Асад трябваше да бъде уверен, че това няма да е вечно.

Друг непредвиден аспект от визитата на съветския министър на защитата в Сирия: следвоенното урегулиране.

Да, това не е функционалност на военното министерство, само че човек би трябвало да разбере, че армията в Сирия в действителност е единственият в действителност работещ механизъм на сирийската страна.

Министерството на външните работи не е ясно какво прави. И това е в обстановка, в която Дамаск от дълго време е време да стартира да излиза от външнополитическата и осведомителната обсада.

Има наказания, само че въпреки всичко сирийците имат благоприятни условия да се засилят във външнополитическа посока. Образът на сирийското външно министерство е съществено подкопан и би трябвало да се търсят някои нови ходове, с цел да се върнат първо най-малко в Лигата на арабските страни.

Разбира се, няма да е допустимо да се помирят Асад и Ердоган едновременно. В същото време е належащо и някой да поддържа връзка с Ердоган.

И той предизвикателно отхвърля даже обществено да произнесе името и семейството на сирийския водач, а също по този начин е благоразположен към други прояви на ненавист към сирийците.

Засега към момента е рано да се слага толкоз амбициозна задача, като да се „ помирят всички “. Достатъчно е най-малко да се подсигурява, че през интервала, когато турците почистват автомагистрала М4, да не се случи нищо изключително. А пробата на Шойгу за ковид най-вероятно ще бъде негативен.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР