Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност и

...
Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност и
Коментари Харесай

Ангелкова изнесе лекция в Московския държавен институт за международни отношения

Изключително значимо е съдействието с университетите - научната активност и младежите са бъдещето на нашите страни, високо ценим това партньорство. Тези близки контакти са тласък за развиване на двустранните връзки, в това число в областта на туризма, който е значим стопански бранш както за България, по този начин и за Русия.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в лекция пред управлението, преподавателите и студентите на Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО), един от най-авторитетните в университетските среди. Срещата се състоя по време на работното й посещаване в съветската столица в границите на Международното туристическо ревю „ Интурмаркет “. Изявлението на министър Ангелкова пред научната публика бе отдадено на 140- годишнината на дипломатическите връзки сред България и Русия, която се навършва през 2019-а.

Тя сложи акцент върху ролята на туризма като значителен фактор за развиване на обичайно положителните двустранни контакти, които означават активизиране през последните години. Пример за разговор бе визитата в София през предходната седмица на ръководителя на държавното управление на Руската федерация Дмитрий Медведев. Сътрудничеството ни непрекъснато се развива в доста области, които съставляват общ интерес, а в областта на туризма е достигнало равнище на стратегическо партньорство и федерацията е измежду водещите генериращи пазари за българския туризъм. При визитата на съветския министър председател в България беше извършен българско-руски туристически бизнес конгрес и бе подписана двугодишна Програма за съдействие в областта на туризма (2019-2021) сред Министерството на туризма на България и Министерството на икономическото развиване на Русия, посочи министър Ангелкова.

Тя напомни, че държавното управление на премиера Бойко Борисов сътвори в края на 2014 година Министерството на туризма като независима администрация, отчитайки приоритетността на бранша за националната стопанска система, формиращ към 12 на 100 от Брутният вътрешен продукт и над 11 на 100 от заетостта в страната. По данни на Българска народна банка общият доход от вътрешен и интернационален туризъм у нас през 2018 година възлиза на 8.4 милиарда лева

Също през предходната година страната ни бе посетена за първи път от над 9 млн. задгранични туристи (около 9.3 млн.). За последните четири години растежът на непознатите туристи в България се е нараснал с 31%, а на постъпленията от входящ туризъм с 34%, уточни българският министър. Тя посочи напъните на българската страна за въвеждане на редица облекчения във визовите процедури за съветските туристи. От тази година заявки за приемане на визи за България може да се подават към този момент в 59 съветски града. Към посолството на България в Москва работи национално посланичество по туризъм, което е член на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Нашето партньорство се развива обаче освен с огромните съветски центрове, а и с районите, с техните висши учебни заведения, търговско-промишлени покои и други, добави министърът и анонсира, че през тази година се възнамерява сключване на Меморандум за съдействие с Туристическата асоциация на районите в Русия. Работим по доста взаимни стратегии и начинания, измежду които оповестяване на 2020 и 2021 за години на туризма на България в Русия и на Русия в България.

През април ще се състои и българо-руски туристически конгрес с представители на съветските райони във Велико Търново. Планираме и съответни ограничения взаимно с сектора и общините за увеличение на чартърните полети сред нашите страни, сподели още тя. Министър Ангелкова в детайли показа пред преподавателите и студентите от МГИМО капацитета на България като дестинация за четири сезона с голямо многообразие от културно-исторически забележителности, минерални извори, реномирани курорти за летен и зимен туризъм, за проведен детски отдих и разнородни типове профилирани услуги. Тя напомни, че за предходната година към 512 хиляди съветски туристи са посетили страната ни, само че опциите са доста по- огромни. Непосредствено преди лекцията министър Ангелкова беседва и със зам.-ректора на МГИМО по общите въпроси Артьом Мальгин.

Той показа научната активност на университета и стратегиите за подготовка на студенти, измежду които има и българи. Министър Ангелкова обърна внимание върху опцията възпитаниците на института да организират стажове в България в областта на туризма. Имаме разнообразни такива практики и стратегии, както и оферти от компании, в които младежите от Русия могат да се развиват, разясни тя. Министърът срещна зам.-ректора с концепцията да се организира интернационален капиталов конгрес в туризма, който ще се състои в края на месец май в курорта Слънчев бряг с близо 300 участници. Фокус в проявата ще са вложенията в Черноморския район. В срещата с университетското управление участваха също българският дипломат в Русия Атанас Кръстин, Егор Андреев, шеф на интернационалното ръководство на МГИМО, и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР