Изключително важно е истината за тоталитарния комунистически режим да се

...
Изключително важно е истината за тоталитарния комунистически режим да се
Коментари Харесай

Христов за учебниците по история: Има скрити манипулации и за Прехода

Изключително значимо е истината за тоталитарния комунистически режим да се знае от младите генерации, тъй като до този миг те не я учат съответно. Миналата година след голяма опозиция най-сетне се откри ръководство, екип в МОН и министър, който да се реши да направи нови образователни стратегии. В тази нова образователна стратегия има за първи път независим раздел за интервала '44-'89 година с няколко урока. Това сподели в студиото на ФАКТИ журналистът и откривател Христо Христов.

" Получих от няколко учители доста тревожни сигнали, изпратиха ми преснимани страници, аз осведомих сътрудниците от Фондация " Истина и памет ". Липсват съответни обстоятелства, единствено в един от петте учебника са упоменати банкрутите по време на ръководството на Българска комунистическа партия, в случай че в другите учебници липсва, по какъв начин младежите ще придобият визия за стопанската система. Липсва информация за това какво завещава партията - задължения - външен и вътрешен. Ако това не споменеш, ученикът чете, че сменили Живков и почва един различен интервал, който към този момент е неприятен, тъй като е народна власт. Защо е неприятна, тъй като 45 години някой им е набивал в канчетата, че една партия се грижи за тях. Това подстрекателство, че е имало партия, която се е грижела за хората, това е най-големият проблем ", разяснява Христов.

Той обърна внимание и на друга отсъстваща тематика - за златния запас, който, съгласно него е продаден " по най-криминалния метод ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР