„Изключително важна и чувствителна е темата за насилието над деца“,

...
„Изключително важна и чувствителна е темата за насилието над деца“,
Коментари Харесай

Манолова представи отново стряскащи данни за насилието над деца

„ Изключително значима и сензитивна е тематиката за насилието над деца “, съобщи омбудсманът Мая Манолова при започване на социална полемика на тематика „ Насилието над деца: правни аспекти на предварителната защита, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България “.

„ Винаги, когато се сложи на масата тематиката, изпитвам голяма виновност и паника за правата на децата “, съобщи тя.

Българската страна продължава да не е транспонирала в цялостен размер директивата от 2012 година за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката за отбрана от принуждение, изясни Манолова.

Тя изрази и огорчението си за това, че продължава да има интернати поради неналичието на промени в законодателството, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Миналата година е имало 70 тъжби за принуждение над деца, подадени в институцията на омбудсмана. Не е колосално число, само че зад тези цифри стоят 70 деца, облени в сълзи. Около 17% от децата са обект на тежки форми на физическо наказване - удари по главата, ушите или лицето, мощно и неведнъж удряне. Всеки един от трима възпитаници на възраст сред 13 и 15 години са обект на тормоз в международен мащаб. Едно от 10 девойки са подложени наложително на полов контакт. Едно на три подрастващи девойки на възраст от 15 до 19 години в международен мащаб е било жертва на прочувствено, физическо или полово принуждение. Една пета от жертвите на убийства по света са юноши и деца под 20 - годишна възраст. Всички тези цифри би трябвало да ни накара да защитим децата от актуалния камшик, от насилието и експанзията на улицата, в учебното заведение и в фамилната среда “, съобщи Манолова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР