Изключително трудно ми е да говоря за смърт на дете

...
Изключително трудно ми е да говоря за смърт на дете
Коментари Харесай

Педиатърът д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

" Изключително мъчно ми е да приказвам за гибел на дете в Деня на християнското семейство ", сподели пред пред Би Ти Ви педиатърът доктор Елена Георгиева, отстранена поради гибелта на 3-годишния Александър.

" Аз съм доктор и педиатър с 36-години стаж, имам три деца и двама внука. За мен развъждането на деца е предопределение ", разясни тя.

" Не системата, а заболяването умъртви Алекс. Увреждане на дихателните пътища, на белия дроб, което се развива в границите на часове, без значение дали детето е интубирано или не. В един миг организмът престава да разчита на отбраната на имунната система. Прецених, че той е за болнично, само че не за интензивно лекуване ", сподели Георгиева.

" В рамките на половин час съм решила, че детето е за болнично лекуване. Родителите не желаеха да отидат на друго място. Детето сега, в който постъпи в нашата клиника, нямаше потребност от интензивно лекуване. Впоследствие неговото положение се утежни ", добави тя.

" Има заболявания, които не могат да бъдат повлияни. Петима лекари сме се занимавали с обгрижването на Александър. Днес тук съм единствено аз. Случаи като този, които са извънредно трагични, са мотив за диалог за проблемите. България е пред демографска рецесия, само че преди този момент се развива рецесия в опазването на здравето. Нарушават се връзките в обособените звена и когато хората потърсят помощ, оставят с възприятието, че не са обгрижвани ", сподели доктор Георгиева.

" Още един път ще кажа - не системата умъртви Алекс, а болестта. Системата, за мое страдание, не даде време на родителите да осмислят нещастието си. Колегите застанаха компактно до мен. Всичко това ми дава мощ да направя каквото се постанова за изясняване на обстановката. Родителите се трансфораха в наказателна палка, преди да приключи разширения медицински одит. На мен ми бе обещано да схвана, че е по-добре в този миг да не съм в болничното заведение. Излязох в неплатен отпуск ", сподели още тя.

" Нито за миг не съм си помисляла, че това дете няма да бъде признато. В клиниката трябваше незабавно да бъде лекувано бебе с епилепсия и нескончаем спазъм. Приех отговорността да разбърквам деца. Г-н Борисов търси отмъщение. Аз бих споделила: ние живеем в правова страна и аз разгадавам на отмъщение ", добави още доктор Георгиева. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР