„Изключително трудно е да се стигне до следи от сделката

...
„Изключително трудно е да се стигне до следи от сделката
Коментари Харесай

Ваня Палейкова, експерт по киберсигурност пред „Труд“: Трудно да се открият следи от сделката между поръчителя и извършителя

„ Изключително мъчно е да се стигне до следи от договорката сред поръчителя и причинителя на хакерските атаки против уеб страницата на „ Труд “. Тези покупко-продажби се вършат в тъмната мрежа DarkNet, те са с крипотавлута, която е непроследима “, сподели специалистът по киберсигурност и отбрана на данни Ваня Палейкова. Тя е някогашна журналистка от „ Труд “ и разяснява офанзивите против уеб страницата от 18 и 19 октомври, за които прокуратурата образува досъдебно произвеждане.

Тогава Палейкова изясни в офанзивата са включени хиляди от по този начин наречените зомбирани компютри, чиито притежатели са по целия свят. Те не подозират, че хакер е съумял да проникне, да откри надзор над компютрите им и да ги накара да му се подчиняват. Например - да ги накара в един избран миг да изискат достъп до уеб страницата на „ Труд”. В DarkNet хакерите се популяризират с това кой какво стадо „ зомбита” води със себе си, или какъв брой огромна плантация има. Затова при едно следствие излизат IP адреси по целия свят.

“Преди 2 години бях на образование във ФБР, където ни обясниха, че възможностите да се разкриват покупко-продажби в DarkNet са два. Първият е, в случай че на тях попадне сътрудник под прикритие – такива в Съединени американски щати има доста, като в това число такива стратегии се наемат инвалиди от военните задачи. А вторият – посредством осведомител. Предполагам, че сътрудниците по киберсигурност в ГДБОП ще употребяват вторият способ – посредством информатори, само че дублирам, че шансът е дребен “, добави Палейкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР