Изключително сме притеснени за състоянието на информационната и мрежовата ни

...
Изключително сме притеснени за състоянието на информационната и мрежовата ни
Коментари Харесай

Хамид Хамид: Вицепремиерът Дончев да обясни за електронното управление и кои са фирмите

Изключително сме обезпокоени за положението на осведомителната и мрежовата ни сигурност. Това не е първи случай, въпреки че се афишира за максимален. През последните години сме очевидци на всеобщи такива, надали е останала институция и институция, която да не е била атакувана. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид във връзка хакерската офанзива против Национална агенция за приходите в предаването "Всичко коз " на Канал 3.

,,Може би в първият мейл от този по този начин наименуван "бял хакер " се съдържа определението, най-хубавата формулировка за положението изобщо на киберсигурността. Там пишеше, че положението на нашата киберсигурност е цялостна подигравка. Вицепремиерът Каракачанов дава отговор директно за киберсигурността, само че той цяла седмица мълчи по въпроса, като че ли не го интересува. На второ място, вицепремерът, който дава отговор за електронното ръководство - Томислав Дончев, би трябвало да обясни какъв брой планове са направени, през държавната организация за електронно ръководство и кои са компаниите ", означи Хамид Хамид.

,,Ние ще желаеме да създадем спор за положението на киберсигурността и сигурността като цяло на осведомителните системи, както и за електронното ръководство, тъй като всяка година текат стотици милиони. Някой се хвали, че прави планове, че работи по такива, само че резултатът се равнява на нула. Резултатът е подобен, че по този начин наречения "вълшебник ", може да нанесе вреди от подобен мащаб ".

,,В момента в парламентарните комисии, тече разискване на отчета за националната сигурност за 2018 година Предстои гласоподаване в пленарна зала. Ние мислим да предизвикаме сериозен спор. В самият отчет се съдържат констатации и самопризнания, че в областта на киберсигурността страната ни е надали не в "Ледена ера 3 ", означи заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

,,През всичките тези години се наливаха големи средства в тази сфера, само че резултатите, както виждаме са съдбовни за обществото. Аз мисля, че министър Горанов не може да дава отговор за положението на киберсигурността в страната. Има отраслови вицепремиери, има държавни организации, които не са си свършили работата, и надали не министър Горанов се употребява като цел в тази ситуация. Има хора, които директно дават отговор за тази активност, да излязат и да обяснят ", безапелационен е Хамид.

,,Все още върви следствие, не са оповестени резултати, може само да се надяваме, че вредите са минимализирани, само че за нас е значимо това да не се повтаря. Това няма да стане, когато се наливат стотици милиони в едни кухи държавни организации, при двама вицепремиери, които се оказва, че не са си правили работата. Не мога да схвана за какво тъкмо тези двама вицепремиери подвеждат премиера по този метод. Те рапортуват, че се работи ужасно доста в тази сфера, че парите се харчат рационално, че работят супер системи за сигурност, а виждате, че това не е по този начин. Разбрахме, че държавната компания "Информационно обслужване " е отговаряла за сигурността за сърварите на Национална агенция за приходите, само че е забавно на кого е предоставяла като подизпълнител. Това са няколко компании, чакаме някой да ги разгласи ", добави Хамид Хамид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР