Изключително съм поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание

...
Изключително съм поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание
Коментари Харесай

Радев пита Борисов разпределя ли обществени поръчки в интерес на Пеевски

„ Изключително съм поласкан, че министър председателят следи с такова голямо внимание хората от моята администрация. Не единствено тяхното настояще, само че демонстрира и творчество във връзка с тяхното минало. Горд съм, че имам интелигентни съветници, секретари и шеф на кабинет, само че никога те не са повода за напрежението сред нас. “

Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на мненията на премиера Бойко Борисов по адрес на съветниците на президента..

Според Радев същинската причина за зародилото напрежение са редица тематики и посочи „ пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите неистини около нея, прекратената рационализация и разсипията във Въоръжените сили, в концепциите за безкрайни концесии, неналичието на бистрота в собствеността, в управнически решения, в харченето на финансови средства, както и в „ бетонирането “ на корупцията с новия закон. Във внасянето на генерални промени в законите сред първо и второ четене, без публично разискване и без съпътстващите мнения от отрасловите институции, злополуката в задграничните вложения, неналичието на ефикасна политика за развиване на човешкия материал, мизерните пенсии и заплати, след дълги години шумно оповестяване на стопански напредък и на финансова непоклатимост “.

„ Това са все неща, които всяват напрежение, даже и моето отхвърлено несъгласие върху новаторските медикаменти. В същото време бяха разпределени големи суми и то в сфери, където има най-малкото проблеми, каквото е санирането “, уточни президентът ", представен от прессекретариата.

Държавният глава акцентира също по този начин, че възприема като груба операция споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на депутата Делян Пеевски.

" В президентството има един човек, който написа речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от BBT - малкия екран на Пеевски ", сподели в интервю bTV Борисов.

На това Румен Радев отговори с пореди от въпроси към премиера, като един от тях е разпределял ли е публични поръчки в полза на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Г-н Борисов получи коледен подарък с цялостната поддръжка безусловно от господин Доган. Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски Закон за КТБ. И в случай че някой в действителност смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски?; Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски?; Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? “, попита президентът.

В отговор на въпрос за отхвърленото през днешния ден от Народното събрание негово несъгласие върху Закона за посевния и посадъчния материал, президентът акцентира, че причините му, с които върна този закон за ново разискване, са били ясни и разбрани от българското общество. „ Не импортирам моите вета по преценка дали Народното събрание ще ги отхвърли или не. Аз съм задължен да го направя там, където виждам, че има противоречие най-малкото с Конституцията “, добави Румен Радев.

Попитан дали приема като победа отлагането на ратификацията на Истанбулската спогодба, президентът поздрави министър-председателя за напредъка в неговата позиция по тази тематика. „ Вече имаше задоволително огромен спор по тематиката. Изказаха се всевъзможни мнения. Но значимото е следното: както аз одобрявам препоръки от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет – да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете отвън България, а да прочете конвенцията на британски или френски. Защото това са двата езика, на които тази спогодба има меродавен юридически смисъл. Тогава стават ясни доста неща. Българският народ не отхвърли тази спогодба, тъй като е недоразвит или недоразбрал, а тъй като има полезности и не приема да бъде лъган “, безапелационен беше президентът.

По отношение на разговора сред институциите по въпросите на външната политика, президентът напомни, че постоянно е отстоявал позицията, че България би трябвало да има една външна политика и точно по тази причина решенията би трябвало да се вземат преди дадени събития. „ Изключвам всевъзможни мои искания към премиера Борисов с това, което споделих, че съм научил от медиите за оповестената към този момент среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз. Но аз в никакъв случай не се налагам там, където не съм канен “, уточни Румен Радев. Президентът добави също по този начин, че е извънредно значимо ролята на България в тази среща „ да не се свежда до домакина, който разнася шербет “. По думите на президента за България е значимо и чака от премиера да сложи на срещата на 26 март към президента Ердоган тези въпроси, на които страната ни от дълго време чака отговор – за гаранция за невмешателство на Република Турция във вътрешните работи на България, в нашия избирателен процес; за невмешателство в духовния живот на нашите български мюсюлмани; за обезщетенията на тракийските бежанци.

Запитан дали е съгласувал с премиера и дали има единодушие за назначението на нов шеф на Националната работа за защита и за посланическите назначения, президентът съобщи, че „ в това отношение с премиера имаме доста правилен и кардинален разговор както за предложенията, които той прави, по този начин и за оферти, които аз върша. Но не желая да разясня никакви имена, до момента в който не видя съгласувателен автограф “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР