Изключително рядко срещана газела предизвиква вълнение, тъй като животното има

...
Изключително рядко срещана газела предизвиква вълнение, тъй като животното има
Коментари Харесай

Заснеха газела с 6 крака

Изключително рядко срещана газела провокира неспокойствие, защото животното има повече от упования брой крака. 

За пръв път е видян от Нир Лихтер по време на престой в естествения резерват Нахал Хабашор в западната част на Негев в Израел. След това Лихтер изпраща фотография на Дружеството за отбрана на природата в Израел (SPNI) за по-нататъшно изследване.

Животното е мъжка планинска газела (Gazella gazella) - тип, включен в Червения лист на IUCN като заплашен, като популацията му в дивата природа се прави оценка на едвам 2 500 възрастни индивида. Тази популация, която се намира най-вече в Израел, се среща в равнинни или хълмисти местности и е известно, че живее в стръмни региони, откъдето идва и името ѝ. 

Extremely Rare Sighting Of A Six-Legged Mountain Gazelle
— IFLScience (@IFLScience)
Въпреки двата спомагателни крайника на гърба на мъжкия, животното се оправя добре - и даже съумява да се развъди с женски. Генетичното заболяване е известно като полимелия , при което на животното се откриват спомагателни крака, известни като гигантски крака. В някои случаи тези крака могат да съставляват опасност за оцеляването и е известно, че се срещат при доста други типове, в това число и при хората. 

Според изследване от 2020 година, с изключение на провокациите на положението, тези животни са изправени пред заканите от фрагментация на местообитанията, бракониерство и боричкане от коли. В някои региони проблем съставлява и хищничеството от страна на диви кучета. Въпреки тези тежки провокации и спомагателните си крака, тази газела наподобява процъфтява. 



" Противно на упованията газелата е здрава, мощна и има три женски газели и едно еленче от предходната есен. Виждан е да приема женските на полето и спомагателните крайници на гърба му не съставляват предизвикателство за него  " , споделя Амир Балабан, шеф на отдел " Градска природа " в SPNI.

(Във видеото може да научите повече за: Как оцеляват бебетата газели?)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР