Изключително признание за Михаил Башев! Председателят на Националната съдийска колегия

Изключително признание за Михаил Башев! Председателят на Националната съдийска колегия ...

Михаил Башев ще представи България на Световното по хандбал за жени в Япония.

Изключително признание за Михаил Башев! Председателят на Националната съдийска колегия към БФХандбал ще представи страната ни в 24-то Световно първенство по хандбал за жени. Шампионатът на планетата започва следващата събота (30 ноември) в Япония. Башев ще отпътува към града домакин на проявата Кумамото във вторник. Той ще бъде един от 20-те делегати на Международната федерация по хандбал на престижния форум. Останалите му колеги са от Швеция, Северна Македония, Бразилия, Босна и Херцеговина, Русия, Унгария, Швейцария, Австрия, Египет, Аржентина, Норвегия, Полша, Фарьорски острови, Германия, Испания и Сърбия.

В Световното първенство при дамите ще участват 24 отбора, които в първата фаза са разделени в четири предварителни групи. В Група А са тимовете на Холандия, Норвегия, Сърбия, Словения, Ангола и Куба. В Група B е настоящият носител на трофея Франция, заедно с тимовете на Дания, Германия, Република Корея, Бразилия и Австралия. В Група С ще спорят Румъния, Унгария, Черна гора, Испания, Сенегал и Казахстан, а в Група D са отборите на Русия, Швеция, Япония, Китай, Аржентина и ДР Конго. Шампионатът ще стартира на 30-и ноември, а новият първенец на планетата ще стане известен на 15-и декември.

Нарядът на Михаил Башев е поредна оценка от страна на Международната хандбална федерация (IHF) за неговите професионални качества. Той получи статут на IHF делегат през 2017-а и вече има зад гърба си три световни първенства за подрастващи – Алжир'2017 (М21), Полша'2018 (Ж18) и Испания'2019 (М21). На последното, това лято, Башев участва в 21 срещи и беше един от тримата IHF делегати на мача за златните отличия между Франция и Хърватия.

По-рано тази година председателят на НСКХ стана делегат и на Европейската федерация (EHF). Той получи сертификата си след тридневен курс, проведен в Балатонбоглар (Унгария), завършил с писмен и устен тест върху регулациите на EHF за провеждане на първенства и правилата на играта, наблюдаване на среща и оценяване на съдиите. Той вече бе назначен за представител на EHF в пет мача от европейските клубни турнири при мъжете и жените.

Източник: sportal.bg