Изключително притеснително е, че по бързата писта се опитва да

...
Изключително притеснително е, че по бързата писта се опитва да
Коментари Харесай

БСП: Ако отпадне забраната за внос на украински зърно, това ще е предателство спрямо земеделските производители

„ Изключително притеснително е, че по бързата писта се пробва да се прокара едно решение на Народното събрание, което се пробва да трансферира отговорността от изпълнителната власт на главата на народните представители. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Иванов  по време на разискването на решението за преустановяване на възбраната за импорт на украинско зърно.
„ На първо място, този план за решение не е прегледан в Комисията по земеделие, храни и гори, където му е мястото и където би трябвало да се изслушат земеделските производители и да се създадат всички оценки. Беше трансфериран в комисия, където надали в елементи са осведомени с тематиката. Управляващото болшинство го вкарва в пленарна зала без нужната преценка, разбор и изясненост за следствията. Лъсва и казусът, че явно липсва връзка сред законодателната и изпълнителната власт “, уточни Иванов.
По неговите думи, Народното събрание е напът да сътвори и интернационален скандал: „ Четири пъти българската страната е поддържала едно мнение в Съвета на министрите на Европейски Съюз, към днешна дата също. Виждаме, че останалите страни членки на също поддържат възбраната. Чуваме, че комисарят Войчековски също я поддържа. И в един миг, с какви причини отиваме и споделяме на тези страни членки, които също страдат от този импорт от Украйна, видите ли, в този момент към този момент не желаеме. Това ръководещо болшинство, до момента в който се демонстрира като проевропейско и евроатлантическо, поставя кръст на всичко това, тъй като това е едно нелоялно отношение към нашите сътрудници. Да не приказваме за нелоялно отношение към земеделските производители, за които това решение им идва като гръм от ясно небе и които ще претърпят големи загуби от него. “
Иван Иванов бе безапелационен, че в случай че народните представители поддържат решението, това ще е изменничество по отношение на българските аграрни производители, по отношение на всички, които чакат страната да им помогне в този тежък миг, а в това време и един извънредно неприятен знак към Европейски Съюз и страните членки, които имат упования към българската страна.
„ Г-н министър, не обществените мрежи споделят, че има подозрение за рисково зърно, а Вие казахте, че Европа се тормози, че може да влезе такова. Вие казахте, че четири пъти сте защитавал позицията, че възбраната би трябвало да продължи. Вчера по малкия екран за пети път защитихте тази позиция. И от през вчерашния ден за през днешния ден нещо се случва, че към този момент сте склонен, че не би трябвало да продължи “, обърна се Георги Свиленски  към министър Вътев.
И попита за какво, откакто Министерски съвет през вчерашния ден е взел решение за отпадане на възбраната за импорт на украинско зърно и са съумели да убедят земеделския министър, през днешния ден такова решение би трябвало да вземе и Народното събрание, в случай че това е от компетенциите на държавното управление.
„ Г-н министър, в случай че има подозрения, както казахте, че Европа се тормози от радиоактивно зърно, излезте и ги кажете. Ако това е истина, това е доста притеснително. Ако не е, го опровергайте. Но не може да казвате преди 5 минути, че има терзания в Европа, а в този момент да казвате, че то влиза в Румъния като румънско и имали някакви жертви. Ами, те жертвите ще се видят по-късно, няма да се видят на първия месец, евентуално “, прикани Свиленски.
Драгомир Стойнев , от своя страна, прикани на народните представители да бъде раздаден макроикономическия разбор на Министерски съвет, който е трансформирал мнението на земеделския министър.
„ Щом е толкоз безапелационен и е трансформирал позицията на министъра, дано и народните представители да се срещнат с него. Ако не ни бъде раздаден подобен разбор, то тогава ситуацията става много съществено и може би министърът не споделя цялата истина “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР