Изключително пъстър общински съвет ще взима най-важните решения за Пловдив

...
Изключително пъстър общински съвет ще взима най-важните решения за Пловдив
Коментари Харесай

Шарен общински съвет в Пловдив, 10 формации ще имат представители в него

Изключително цветен общински съвет ще взима най-важните решения за Пловдив в идващите 4 години. Макар още от общинската изборна комисия да няма публично оповестено систематизиране на мандатите, простата сметка след първия тур на изборите в неделя демонстрира, че в локалния парламент ще влязат общо 10 политически обединения. Повече от половината съветници пък ще са нови лица спрямо предходните четири години.
Най-многобройна група, както и в предходните два мандата, ще има ГЕРБ. През този мандат те ще бъдат представлявани от 17 съветници, което прави тъкмо една трета от всичките 51 представители. Преглед на листата демонстрира, че при триумф на балотажите в неделя, в общинския съвет ще влязат не просто първите 17, а поставените до 22-ро място. Това е по този начин, тъй като в челните позиции са сложени претендентът за кмет Здравко Димитров и четирима от претендентите за районни кметове. Единият от тях – Костадин Димитров, към този момент завоюва избора за кмет на регион „ Тракия “, а останалите имат преднина след първия тур. Дори и при този сюжет, обаче, едвам четирима съветници ще повторят мандата си, а останалите 13 са изцяло нови лица в общинския съвет.
Втора по бройка група в бъдещия локален парламент е Българска социалистическа партия. Социалистите се завръщат като втора мощ, откакто в предишния общински съвет тази позиция се държеше от патриотите. Те печелят 7 мандата, като усилват групата си с двама съветници по отношение на предишния общински съвет. И тук се чакат балотажите в неделя, с цел да се посочи окончателния лист. При социалистите също има много нови лица, като мандатите ще повторят единствено ветераните Николай Радев и Ангел Иванов.
Цели четири обединения ще бъдат представлявани от петима съветници – локална коалиция „ НФСБ “, Съюз за Пловдив, „ Кауза Пловдив “ и Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “. Най-голямо е отстъплението в доверието за патриотите – от 8 представители в предходния общински съвет, в този момент те имат едвам 5. Тук при всички положения се гледат местата до шесто, защото Славчо Атанасов към момента взе участие в борбата за кмет на Пловдив. Дори, обаче, да загуби, той ще се върне като народен представител в Народното събрание и по този начин отново ще отстъпи мястото на шестия Иван Црънчев, който дружно с Димчо Петров е ново име.
Отстъпление от броя има и при „ Съюз за Пловдив “. Формацията на Дани Каназирева ще бъде представлявана от петима съветници, с един по-малко от предходния мандат. Тук има единствено едно ново име – Веселин Козарев.
С едно място повече пък по отношение на преди печелят от „ Кауза Пловдив “ – от 4 на 5 съветници. Техният водач и лидер на листа Георги Титюков ще взе участие в балотажа за кмет на регион „ Централен “. Ако успее да се пребори с досегашния кмет Георги Стаменов, в общинския съвет ще влезе Веселина Ботева, която ще е и единственото ново лице.
Увеличение има и при Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “. Както и при „ Кауза Пловдив “ те подвигат групата си от 4 на 5 общински съветници, като измежду тях има две нови лица.
Четирима представители ще има „ Демократична България “. В предходния общински съвет Реформаторския блок също беше показан от четирима съветници, само че този път те са напълно нови лица. На процедура в общинския съвет влизат и тримата водачи от обединението в Пловдив – Йордан Иванов от ДСБ, Веселина Александрова от „ Да, България “ и Добромира Костова от „ Зелените “, които се допълват от Веселка Христамян.
Три са обединенията, съумели да вкарат в общинския съвет по един представител. Тук най-интересно е бъдещото присъединяване на Георги Величков от „ Ние, жителите “. Движението на процедура водеше предизборна акция само посредством видеа във Фейсбук, само че това не им попречи да си обезпечат посланичество. По един общински консултант ще имат също Движение за права и свободи, които се завръщат в локалния парламент след мандат спиране, и Воля.
Окончателните описи с представителите на политическите обединения в общинския съвет ще станат ясни след втория тур в неделя. В Пловдив има планувани балотажи за кмет на града, както и за кмет на шестте региона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР