Изключително откритие направиха български археолози - при разкопки на обект

...
Изключително откритие направиха български археолози - при разкопки на обект
Коментари Харесай

Находка на годината: Скелет на 8000 години в столичния кв. Слатина

Изключително изобретение направиха български археолози - при разкопки на обект в столичния квартал Слатина е открит изцяло непокътнат скелет на човек от неолитната ера на към 8000 години.
 НИМ удължава изложбата на значими археологически находки, направени през 2018 година  Археолози откриха и глава на скулптура в Хераклея Синтика (видео)  Разкриват гробницата в Малтепе следващата година, Борисов даде обещание цялостна поддръжка за археолозите  Археолози откриха параклис в подножието на връх Драгойна
През 2016 година екипът на проф. Васил Николов открива огромна къща с особена структура при разкопките в Слатина. Къщата е с три стаи и се простира на повърхност от 150 кв. м. Особеното в тази ситуация е, че неолитните хора очевидно са опожарили къщата си, с цел да построят по-голяма на нейно място, заобиколена от значим за тяхната просвета трап. Намерените овъглени делви със зърно - лимец, леща и ечемик, както и каменни брадви, които евентуално са били за жертвоприношение при ритуала.

Тези заселници, идващи от земите на Средна Азия, донасят изкуството на земеделието по нашите земи преди към 8000 години през епохата на неолита. Известни са и уменията им в керамиката, като присъщи за тяхната просвета са съдове, боядисани с бяла багра преди изпичането и доста орнаменти, изрисувани с нюанси на аленото.

Археолозите неотдавна откриват пещ и гроб със скелет, датиран на 7600 години. Това е третата сходна находка в 34-годишната кариера на професора. Това изобретение е изключително скъпо, защото по нашите земи доста рядко се откриват скелети от тази ера, а само фрагменти.

Проф. Николов, с изключение на началник на плана е специалист по новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова ера (VІ – ІІІ хиляди пр.н.е.) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа, бил е шеф на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, от 2017г. е заместник на ръководителя на Българска академия на науките.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР