Изключително остра разпра възникна по време на парламентарния контрол между

...
Изключително остра разпра възникна по време на парламентарния контрол между
Коментари Харесай

Горещ исторически спор по оста СССР се заформи между БСП и ГЕРБ в парламента

Изключително остра свада породи по време на парламентарния надзор сред външния министър Екатерина Захариева и депутати от Българска социалистическа партия. Причината беше декларацията, която шефът на Министерство на външните работи подписа при започване на май т.г. взаимно със свои сътрудници от редица източноевропейски страни и Съединени американски щати във връзка 75 години от края на Втората международна война. В документа сериозно се наблягаше на насилственото присъединение на Източна и Централна Европа към руския блок след войната.
Това не се хареса на социалистите, които желаеха от Захариева пояснение за какво е подкрепила документа.
" Какъв тъкмо е българският интерес, с цел да подпишете тази декларация? Това попита социологът и народен представител от Българска социалистическа партия проф. Иво Христов и продължи с въпроси към Захариева, касаещи историческата й подготовка.
Известно ли Ви е, че, в случай че не бе безапелационната позиция на Съветския съюз на Парижката мирна конференция, границата сред България и Гърция щеше да минава на 30 километра южно от Пловдив, т.е. към Бачково, попита Христов от парламентарната естрада.
" Известно ли Ви е, че, в случай че не е бил Съветският съюз, Пиринска Македония щеше да е в рамките на Югославия? Известно ли Ви е, че, в случай че не е бил Съветският съюз, размерът на репарациите, които България трябваше да заплати като включила се към Тристранния пакт страна, щеше да ни срине стопански, предизвиквайки трета национална злополука?
Известно ли Ви е, че, в случай че не е бил Съветският съюз, проектите на така наречен съдружници предвиждаха елиминирането на България като страна, създаваща проблеми на балканските ѝ съседи? В качеството си на външен министър имате ли визия и историческа просветителна подготовка какъв документ подписвате? Ако - да, за какво го подписахте? Ако - не, за какво го подписахте? “
„ Като народни представители в парламентарната република България, научихме за това от медиите... Съдържанието на декларацията е противоречиво от позиция на дипломацията, най-малкото тъй като обвиняванията към Съветския съюз съдържат противоречиви исторически обстоятелства, които водят до неправилни исторически тълкования ”, укори я и аленият народен представител Александър Паунов.
”. „ Наистина някогашният Съветски съюз и Червената войска дадоха най-вече жертви. В същото време народите на Централна и Източна Европа заплатиха доста висока цена – с репресии, със загуба на суверенитет ”, разясни външният министър. По думите й декларацията е политически документ, а не интернационален контракт, което значи, че не се постанова да се съветва с Народното събрание .
" Вие явно считате, че познавате историята по-добре от подписалите декларацията министри, вие привидяхте очевидно нещо - там на никое място не се загатва Съветският съюз, уточни Захариева.
След това Захариева и социалистите започнаха продължителна замяна на въпроси, започващи със „ Знаете ли, че... ”, като всеки оферираше исторически обстоятелства в поддръжка на своята теза. Намесени бяха Пиринска Македония и Югославия, ситуацията по фронтовете, следвоенните репарации, претенциите на Гърция и какво ли още не.
" Знаете ли, че - по този начин би трябвало да стартира. На 5 септември Съюз на съветските социалистически републики разгласи война на България макар, че на 26 август, страната ни е оповестила неутралитет. Нито един български боец не се бие на Източния фронт. Твърдите, че в случай че не е бил Съюз на съветските социалистически републики, границата ни е щяла да минава на 30 км. от Пловдив. Забравихте да кажете и на 90 км. от София. Записано е в член 1 на Парижкия кротичък контракт, че България би трябвало да бъде върната в границите към 1 януари 1941 година България излиза с по-голяма територия - поправената историческа правдивост с връщането на Южна Добруджа ", уточни Захариева.
Захариева установи, че платените репарации към Съюз на съветските социалистически републики надвишават двукратно репарациите към Гърция. " Ако не се бяха скарали Тито и Сталин, Пиринска Македония сигурно щеше да е в рамките на Югославия.
Сталин привиква Георги Димитров и Йосиф Тито в Москва и подрежда да стартира македонизация на Пиринска Македония като първа точка от нейното присъединение към Югославия. Разрив сред Москва и Белград през 1948 година поставя завършек на тези планове, съобщи още тя.
Майк Помпео (американският държавен секретар – бел.ред.) е написал тази декларация, а вие като пудели сте се включили ... Нямате подготовка за външен министър и би трябвало да си подадете оставката ”, подигра се най-после с първия ни посланик Паунов, съпроводен от смеха на съпартийциите си. Това не е първият случай, когато от Българска социалистическа партия желаят оставката на Захариева поради въпросната декларация.
„ Декларацията не е препоръчана от Съединени американски щати, а от Естония... За мен е доста тъпо, че в България към момента има спор за оценката за тези 45 години. Това е подигравка с паметта на хилядите почтени убити без съд и присъда ”, отвърна ядосаната Захариева.
В нейна отбрана скочиха и депутати от ГЕРБ, които нападнаха водещия съвещанието Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия, че фаворизира съпартийците си в дебата. Соцдепутатите пък го укориха, че оставил прекомерно дълго време на Захариева да се изкаже. С тази свада завърши и историческата полемика, в която се трансформира парламентарното запитване към външния министър.
Депутатът от левицата Иван Ченчев пък похвали Вигенин за толерантното му държание по водене на съвещанието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР