Изключително опасен“ ураган се насочва към тихоокеанското крайбрежие на Мексико,

...
Изключително опасен“ ураган се насочва към тихоокеанското крайбрежие на Мексико,
Коментари Харесай

„Изключително опасен“ ураган Лидия се насочва към тихоокеанското крайбрежие на Мексико

„ Изключително рисков “ вихър се насочва към тихоокеанското крайбрежие на Мексико, предизвестиха синоптиците.

Очаква се ураганът Лидия, стихия от категория 4, да доближи сушата във вторник вечерта.

Очаква се да удари с ветрове до 140 благи в час (220 км/ч) и да донесе до 12 инча (30 см) дъжд.

В последния си бюлетин, Националният център за ураганите на Съединени американски щати (NHC) сподели, че Лидия е на към 110 благи (177 км) югозападно от град Пуерто Валярта.

Летището на града разгласи, че ще ще бъдат затворени от 16:00 ч. локално време (22:00 ч. GMT) до 08:00 ч. в сряда.

Търговците в морския курорт са заковали прозорците и са се натрупали чували с пясък при положение на наводняване, а в някои региони образователните занятия са прекратени.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор сподели, че личният състав на гражданската отбрана е нащрек и към 6000 членове на въоръжените сили са изпратени да оказват помощ на жителите.

Е изменението на климата утежнява ураганите? Един умрял, когато бурята Лий удари Нова Англия и Канада

Синоптиците в NHC споделят, че Лидия - сега е от категория 4 по скалата на ураганите на Сафир-Симпсън, която доближава до пет - чака се да доближи сушата в западно централно Мексико като огромен вихър във вторник.

Движи се на изток-североизток със скорост от 16 благи в час (26 км/ч) с оптимални непрекъснати ветрове от 140 благи в час (220 км/ч), добави центърът в своя бюлетин на 15:30 източно време.

Обилни превалявания до 12 инча (30 см) евентуално ще доведат до неочаквани и градски наводнения дружно с вероятни кални свлачища в региони с по-висок терен в щата Наярит, южните елементи на щата Синалоа и крайбрежните региони на щата Халиско в западно Мексико.

Силата на ветровете на Лидия обаче се чака да отслабне бързо, откакто се реалокира във вътрешността.

Части от тихоокеанското крайбрежие на Мексико към този момент претърпяха обилни наводнения тази седмица след удара на тропическата стихия Макс. Местни медии оповестяват, че двама души са починали вследствие на бурята в щата Гереро.

Урагани удрят Мексико всяка година както на тихоокеанското, по този начин и на атлантическото крайбрежие. Официалният сезон на ураганите в страната продължава от май до ноември, като множеството стихии се развиват сред юли и октомври.

Въздействието на изменението на климата върху честотата на бурите към момента не е ясно, само че учените споделят, че нарасналите температури на морската повърхнина затоплят въздуха над нея и вършат повече сила налична за задвижване на урагани, циклони и тайфуни.

В резултат на това те евентуално ще бъдат по-интензивни с по-екстремни превалявания.

Светът към този момент се е затоплил с към 1,1C (33,98F) от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не създадат внезапно понижаване на излъчванията.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР