Изключително малка е вероятността Русия да спре газовите доставки за

...
Изключително малка е вероятността Русия да спре газовите доставки за
Коментари Харесай

Дейвид Файф, енергиен експерт: Малко е вероятно Русия да прекрати доставките на газ за Европа

" Изключително дребна е вероятността Русия да спре газовите доставки за Европа поради спора с Украйна ", предвижда в изявление за БНР Дейвид Файф, основен икономист на профилираната медия за енергийни въпроси „ Аргъс медия “.

По думите на енергийния специалист, в случай че се стигне до спиране на доставките на синьо гориво, цените ще се повишат неведнъж, тъй като дефицитът може да бъде сменен главно с полутечен газ.

От позиция на Русия това би коствало над 70% от общия ѝ експорт на природен газ.

„ В Москва в действителност би трябвало да си зададат въпроса в чий интерес би било, в случай че съветските газови доставки бъдат нарушени. Мисля, че ще бъде в действителност доста мъчително за европейските консуматори, които към този момент заплащат доста високи цени за природен газ. Но също по този начин това би било доста мъчително и за Русия. Ето за какво ние не даваме висока възможност за преустановяване на доставките за Европа “, сподели Дейвид Файф.

„ Разбира се би могло да има случай или някаква причина за краткотрайното им спиране. Към момента обаче не предвиждаме преустановяване на доставките от Русия към Европа, тъй като и за двете страни това би било извънредно мъчително “, добави специалистът. И разясни още в предаването " Събота 150 ":

" Цените на природния газ в Европа тази зима са доста високи, само че това не се дължи само на напрежението сред Русия и Украйна. Около 50 - 60 % от вноса на природен газ в Европа идва от Русия. Това е доста висока съразмерност. Особено страните от Югоизточна и Централна Европа, в това число и България, имат доста висока взаимозависимост от съветските доставки. Като споделям това, бих желал да подчертая, че съществува доста висока степен на естествена причинност. Ако погледнете към съветския експорт, над две трети от съветския природен газ отива към Европа.

В Москва в действителност би трябвало да си зададат въпроса в чий интерес би било, в случай че съветските газови доставки бъдат нарушени. Мисля, че ще бъде в действителност доста мъчително за европейските консуматори, които към този момент заплащат доста високи цени за природен газ. Но също по този начин това би било доста мъчително и за Русия. Ето за какво ние не даваме висока възможност за преустановяване на доставките за Европа. Разбира се, би могло да има случай или някаква причина за краткотрайното им спиране. Към момента обаче не предвиждаме преустановяване на доставките от Русия към Европа, тъй като и за двете страни това би било извънредно мъчително ".

Да, само че през последните години Русия стартира да работи и на други пазари. И без напрежението поради рецесията с Украйна Русия към този момент разчита да продаде огромни количества газ на Китай, откъдето идва и част от казуса с цените в Европа.

" Права сте, че Русия направи опит да диверсифицира пазарите си по отношение на Европа, където, както към този момент споделих, е ориентиран над 70 % от съветския експорт на синьо гориво. Проблемът е, че Москва има стеснен потенциал да доставя природен газ до други пазари. Те са в развой на създаване на газопроводи и терминали за полутечен природен газ за Азия, само че все още потенциалът е стеснен ".

Въпреки че оценявате като доста малко евентуално да се стигне до нарушение на доставките към Европа, в случай че това се случи, какви са другите възможности?

" Ако се стигне до проблеми с доставките на съветски природен газ, Европа ще би трябвало да се обърне към закупуването на полутечен газ от интернационалните пазари. При сходен сюжет цените ще се повишат неимоверно доста. В момента пазарната цена на втечнения природен газ в Европа се пресмята на 25 $ за един милион английски топлинни единици. През зимата обаче имаше случаи тази цена съвсем да се удвои.

Ако се стигне до нарушение на доставките на съветския природен газ, има риск от повишаване на цените. Всъщност това ще пренасочи огромна част от количествата полутечен природен газ, които в този момент са предопределени за Азия и тихоокеанския район, към Европа. Ето за какво ще има повишаване на цените, защото при спиране на съветските доставки, втечненият газ ще бъде главният източник за Европа. Направени са калкулации, в случай че всички доставки на съветски природен газ бъдат прекратени, какво количество може да бъде сменено с полутечен газ. Сметките демонстрират сред 50 и 60 % от размера на съветските доставки ".

Ако погледнем и към петролния пазар, какъв резултат да чакаме върху него, в случай че се стигне до най-лошия сюжет при спора?

" Знаете, че Русия изнася към 4 милиона барела недопечен нефт и към 3 милиона рафинирани артикули на ден. Отново към 50 - 60 % от този експорт отиват към Европа. Разликата сред природния газ и петрола е, че на доктрина е по-лесно да се заменят доставките по газопроводи с барели нефт, доставяни по море. В същото време петролният пазар сега е доста стегнат. Ако Европа изгуби огромно количество - да вземем за пример един или два милиона барела от съветския нефт, цените ще изхвърчат нагоре, тъй като има доста малко различни снабдители.

Един забавен вид за сурогат на съветските доставки би бил иранският недопечен нефт. Знаете, че сега се водят усилени договаряния сред Съединените щати, Европейския съюз и Иран, за препотвърждаване на уговорките по нуклеарното съглашение. Спомняте си, че Тръмп отдръпна Вашингтон от договорката. Ако изгубим съветските петролни доставки, което още веднъж наблягам, е малко евентуално, би било доста забавно дали това в допълнение би ускорило постигането на резултат от договарянията с Иран, защото това е в действителност добра евентуална опция за доставки на недопечен нефт ".

Международната организация за енергетика прикани страните от ОПЕК+, където е и Русия, да усилят производството на нефт. Предвид комплицираната геополитическа обстановка и връзките сред страните в картела, виждате ли действителна опция това да се случи?

" ОПЕК има съглашение със страните - партньорки по съглашението и в случай че Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства създадат стъпка, с цел да усилят производството на нефт, те ще навлязат освен в пазарните дялове на Русия и останалите страни в партньорство с картела, само че и на самите страни в него. Това може да докара и до вътрешни проблеми в ОПЕК, тъй като въпреки всичко има съглашение. Всички се надяваме да не се стигне до спор и нарушение на доставките. Струва ми се, че Международната организация за енергетика малко подценява политическия аспект на въпроса, тъй като е доста мъчно за Саудитска Арабия и други страни да усилят производството за сметка на останалите ".

И преди напрежението по границата сред Русия и Украйна цените на петрола бяха високи. Повечето прогнози са, че цените ще се запазят високи, изключително през първото полугодие?

" През втората половина на годината може да станем очевидци на дребен остатък на пазара, което да докара до утешение на цените и лекото им намаляване. Това обаче най-вероятно няма да се случи доникъде на годината. До лятото търговията ще се води сред 85 и 95 $ за барел ", сподели още пред БНР Дейвид Файф.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР