Изключително интересна програма представя тази вечер в Централния военен клуб

...
Изключително интересна програма представя тази вечер в Централния военен клуб
Коментари Харесай

Софийски солисти с Надежда Цанова и Петър Македонски в програма с Бах, Големинов и Шостакович

Изключително забавна стратегия показва довечера в Централния боен клуб Камерният отбор „ Софийски солисти “.  Диригент е Пламен Джуров, а  солисти ще са най-новите български лауреати от Третия интернационален конкурс за инструменталисти и композитори “La Musique et la Terre ” в Париж, Надежда Цанова - пиано и Петър Македонски - тромпет.

Точно преди година е първият им концерт - в Казанлък (откъдето е Надежда). Само за година имат 5 награди, куп концерти и номинация за " Музикалн на годината ".

Концертът е част от цикъла " Годината на Марин Големинов ", а в програмата ще чуем Бах -  Фантазия и фуга (емблематично за " солистите " произведение), Големинов - Концерт за струнен квартет и струнен оркестър, Шостакович -  Концерт за пиано и тромпет.

Това са три знакови творби. Първото е знаково за „ Софийски солисти “. Още преди време звукът от орган, който се вкарва в тъканта на едно класическо произведение, е предизвиквало доста екстаз и удивление в зала „ България. Второто - концерта на Големинов - е неповторимо в доста връзки. Когато го написа, му се постанова да дава отговор на недоверието от страна на другите огромни тогава - Владигеров, Пипков, за какво и по какъв начин ще написа за два струнни състава. И той дава отговор по този начин - това е като да рисуваш с бяло въргу бяло . Търсил съм аналог в света и до този миг съм разкрил единствено две сходни произведения, само че тази на Големинов е най-интересна. Изобщо при него като френски ученик, е извънредно забавна проекцията на европейските композиционни техники и въздействия върху българския фолкор по един доста грациозен, тънък, само че и напредничав метод, това описа в утринното ни " Радиокафе " проф. Пламен Джуров, диригентът на най-хубавия камерен отбор у нас и добави, че от края на предходната година те са оповестили, че посвещават 2018 година на Марин Големинов и в два към този момент свои концерта до момента включват негова творба.

Финалът е за блестящият първи концерт за пиано (и тромпет) на Дмитрий Шостакович и една изключителна музикална композиция - Надежда Цанова и Петър Македонски, за които идващото осъществяване на този концерт ще е в Чикаго. Така че по-лесно е да ги чуете тази вечер във Военния клуб. Входът освен това е безплтен, а събитието е от тези, за които ще се приказва.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР