Изказване по горещата тема за разплащането от страна на АПИ

...
Изказване по горещата тема за разплащането от страна на АПИ
Коментари Харесай

Йордан Цонев за парите за пътища: Проблемите не се решават с ирелевантност, а по Конституция

Изказване по горещата тематика за разплащането от страна на АПИ към пътно-строителните компании направи в Народно събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Йордан Цонев. Той подсети на депутатите, че нещата не може да се вземат решение с неприложимост, а единствено съгласно условията на Конституцията и законите, оповестиха от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Цонев изясни, че днешното решение е решение от предходната седмица и от нощес.

" Като виждам продължаващите редакции, май ще се наложи да сложим още една точка - Народното събрание на съображение на член 86 реши да оторизира четворната коалиция след приемане на решението, да го редактира, както откри за оправдано, и по-късно да го пуснем в Държавен вестник ", съобщи от трибуната на Народно събрание депутатът. Цонев означи, че това е смешка, само че не е по никакъв начин смешно.

Той акцентира, че през днешния ден, както и при предния спор в Народно събрание, се следи едно и също нещо. Опозицията и ръководещи спорят по същността на казуса. Имало е контракти, които не били в някаква степен законни или изрядни. Другата страна - в тази ситуация ГЕРБ, твърди, че всичко е наред и би трябвало да се изпълнят тези контракти " съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

Той напомни на народните представители, че позицията на Движението е ясна.

" Ние твърдим едно и също от първия миг, че не става въпрос за това кой е основал казуса, има ли проблем? Става въпрос за това, че се дават на органа на Народното събрание функционалности, които той няма. Не може да му бъдат дадени с решение и не може да се трансферират пълномощия на изпълнителната власт върху законодателната ", съобщи Йордан Цонев. И акцентира, че още предния път ПГ на Движение за права и свободи е предложила решението в действителност да не съдържа прекачване на сходни пълномощия.

Напротив, Народното събрание да задължи изпълнителната власт да извърши пълномощията и отговорностите, които има по Конституция, по закон и съгласно правилника на Министерски съвет, съобщи депутатът.

Движение за права и свободи е имало вяра, че ще се чуе гласът на разсъдъка, когато е влезнало първото решение, входирано от Има Такъв Народ и то е изглеждало по думите му някак си поправимо положително или леко поправимо. " Но дойде отново редакцията от господин Ананиев, която ни върна в обстановката от предходната седмица ", разяснява депутатът.

Йордан Цонев се опита да изясни в каква психическа обстановка се намира Народно събрание. И употребява термина за груповия дисонанс.

" Този термин е въведен от Леон Фестингер още преди 65 години и най-просто значи несъгласие на познавателната ни система или познавателно несъгласие ", съобщи Цонев. Той сподели, че се дават доста образци, само че ще употребявам един, с цел да онагледи обстановката.

" Примерът, който се дава, за групов дисонанс е: аз пуша, пушенето е нездравословно. Трябва да създадат по този начин, че моята познавателна система да влезе в синхрон с двете тези. Опциите са две - или ще спра да пуша или ще спра да одобрявам, че пушенето е нездравословно. Има групов консонанс, при който двете елементи са в баланс. Да кажем, аз съм добър ученик-редовно се приготвям. Има обаче и трето умозаключение и то се назовава неприложимост, когато можеш да кажеш примерно: аз съм добър възпитаник - пушенето е нездравословно. Едното няма нищо общо с другото. В тази обстановка сте, сътрудници от ГЕРБ - оправдавам се, Политическа партия ", изясни депутатът.

Той уточни, че ГЕРБ са в консонанс. " Те считат, че договорите са окей и би трябвало да се изпълнят и нямат несъгласия с познавателната си система. " Вие обаче имате и желаете да го решите посредством неприложимост. Договорите не са окей, ще ги решим, като не ги реши този, който би трябвало да ги реши, ами някой различен. Не се вземат решение нещата с неприложимост. Решават се, отново ще ви го кажа по метода по който е разказано в Конституцията, законите и така нататък ", съобщи Йордан Цонев.

И се обърна към депутатите с думите, че за финален път им разяснява по какъв начин би трябвало да наподобява решението. То би трябвало да съдържа няколко точки, които задължат изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, съответното министерство, съответната междуведомствена комисия и така нататък да извърши пълномощията си.

" От там нататък всичко е прекачване на отговорности, нарушение на Конституцията, законите и така нататък До нищо няма да докара, ще докара до юридически парадокс. Както от тази естрада, април месец предупреждавахме, че Народното събрание не може да постанова мораториуми върху дейностите на изпълнителната власт, които са ѝ дадени с Конституцията ", съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Повече от два месеца в страната, до момента в който излезе решението на Конституционния съд - мисля, че беше септември - изпълнителната власт беше безусловно блокирана. Решението на Конституционния съд беше, че сме били прави и че не е била права лявата част на залата, която го наложи, съобщи депутатът и зададе въпроса: " Какво от това? "

Цнев разясни, че решенията на Конституционния съд нямат ретроактивна мощ, само че блокират страната. Понеже нямат санкции за този, който е наложил, може още веднъж да го наложи.

" Сега е по този начин, няма глоба. Ще приемем решение, с което ще нарушим Конституцията, ще създадем юридически парадокс, юридически казус, от който ще се възползват идващите ръководства. Санкция няма да има ", съобщи депутатът.

И продължи: " Санкцията е за хората, за бизнеса и дано да ви кажа нещо което доста обичате, изключително Кирил Петков и Асен Василев. Санкцията е за капиталовия климат. ".

По думите на Йордан Цонев по този начин не се основава капиталов климат. Той разясни, че по този начин може да се докарат единствено вложения, като онази едномилиардната с паметната бележка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР