Изказване на полския министър-председател Матеуш Моравецки, че сред колаборационистите, помагали

...
Изказване на полския министър-председател Матеуш Моравецки, че сред колаборационистите, помагали
Коментари Харесай

Скандал между Израел и Полша заради обвинения за Холокоста

Изказване на полския министър-председател Матеуш Моравецки, че измежду колаборационистите, помагали на нацистите по време на Втората международна война, е имало евреи докара до интернационален скандал с Израел.

За полската непорочност през Втората международна война

Полша: Лагерите на гибелта у нас не са полски

Днес началникът на кабинета на полския министър председател Михал Дворчик съобщи, че думите на шефа му се основават на историческите обстоятелства.

По-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи в телефонен диалог с полския си сътрудник, че обвиняванията за съучастничество в Холокоста на евреи са неприемливи.

Повод за абсурда стана нов закон в Полша, който криминализира обвинявания против полския народ в закононарушения през Втората международна война.

Отговаряйки на въпрос на израелски публицист, който попита дали според новия закон ще бъде глобен разказът за това по какъв начин съседи поляци са желали по време на войната да предадат майка му на германците, Моравецки отговори: „ Няма да бъде. Няма да се считат за престъпни закононарушения изказвания за това, че е имало отговорни поляци, тъкмо както и евреи, руснаци, украинци и германци”.

Тези думи на Моравецки наляха масло в огъня на разногласието сред Полша и Израел по отношение на новия полски закон,

В началото февруари президентът на Полша Анджей Дуда подписа закона, който вкарва наказателна отговорност за обвинявания против полския народ в съучастничество в Холокоста и закононарушенията на нацистите.

Използването на израза „ полски лагери на смъртта” или други изказвания, които могат да се поясняват като опит поляците да бъдат показани като съучастници, към този момент се санкционира с санкция или отнемане от независимост до три години.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР