Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на

...
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова към Гълъб Донев: Не можем да оставим хората със замразени доходи

Изказване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията за продължение действието на държавния бюджет:
Днес гледаме най-важния въпрос за страната. Ние твърдим това от 17 октомври, когато за първи път поставихме пред всички парламентарни групи въпроса за параметрите на бюджета за 2023 година Ние тогава казахме: “И да има, и да няма държавно управление – бюджет би трябвало да има. Не може да оставим страната в неустановеност, а хората, при тази инфлация и нарастване на цените, със замразени приходи “.
Днес ще се обърна към вносителя на бюджета преди всичко, а по-късно и към вас, сътрудници народни представители.
Г-н министър-председател, вие нарушихте Закона за обществените финанси в член 79, алинея 4, който ви задължава в период до 31 октомври Министерски съвет да внесе в Народното събрание законопроект за държавен бюджет, дружно с обновената планирана рамка. Не написа длъжностен или постоянен кабинет. Който и да е Министерски съвет е задължен да внесе държавен бюджет в период 31 октомври.
Защо обаче това се случва? Вие твърдите, че сте заварили голям брой рецесии, доста неприятно положение от предходното държавно управление, а в това време оферирате да се удължи бюджета на предходното държавно управление. Първо несъгласие.
Второ – твърдите, че не сме планували инфлацията и приходите в предходното държавно управление. Обръщам се към министрите господин Лазаров – министър на труда и обществената политика, г-жо Велкова – на финансите, Вие не бяхте ли заместник-министри в това “лошо “ държавно управление, което Ви е оставило голям брой рецесии? Г-жо Велкова, вие не ни ли убеждавахте на Министерски съвет, че бюджетът на предходното държавно управление е най-хубавият и няма никакъв риск за финансовите индикатори на страната? Какво става през днешния ден, за какво е тази трансформация? Разликата е, че в единия случай бяхте зам.-министър в постоянно държавно управление, а в този момент министър в служебно. Надявам се, че няма разлика в професионализма Ви и в това, което твърдите в единия случай и в другия.
Служебният кабинет споделя, че не може да приготви план на бюджета, тъй като не може да прави дълготрайни политики. Само че в самия закон, който ни внасят за удължение на остарелия бюджет, написа друго. В претекстовете видях третото несъгласие в думите и дейностите на служебния кабинет на президента Радев. Тук написа, че служебният кабинет е създал 2 плана за бюджет за 2023 година - не удължение на остарелия, а два вероятни плана за нов. Признали са си го и споделят, че не ги внасят, тъй като “първият план е политически и публично недопустим в актуалната икономическа действителност, заради обстоятелството, че наслагва структурни несъответствия в обособените браншове “. Първо самопризнание – боязън ни е и не желаеме да понесем отговорност да внесем бюджет, в който би имало висок недостиг и повишение на дълга. Това ни споделя служебният кабинет.
Вторият вид, който те сами са създали и сами си го отхвърлят: “Вторият вид също е недопустим, защото измененията на политиките и допусканията, с които да се балансира бюджетът до нужните равнища, не могат да бъдат отнесени към избраното политическо болшинство в Народното събрание “. Тук е най-важният въпрос – господин министър-председател, който и да е той, в тази ситуация господин Донев, Вие не можете да поставяте условия на Народното събрание и на депутатите, които и да са те, в което и да е Народно заседание. Така написа в Конституцията на Република България. Народното събрание управлява Вас, а не Вие нас. И да казвате пред целия български народ “ще ви замразим приходите в тази инфлация, тъй като народните представители не могат да сформират болшинство “ е не просто нарушение на Конституцията, а засегнатост към институциите и българския народ, който подценявате.
Множество пъти Ви казахме: “Изпълнете закона и внесете бюджет и по-късно ни оставете ние, депутатите, да си свършим работата “, а не ни давайте ум и не нарушавайте разпоредбите в страната, единствено тъй като тук нямало болшинство. Не за първи път ще се одобри бюджет без очертаващо се болшинство.
Следващо несъгласие в думите и дейностите на служебния кабинет: " Не можем да вършим дълготрайни политики, в това число и по приходите, и по тази причина не предлагаме увеличение на заплатите, на пенсиите, на майчинските, на детски надбавки. " А може да подписвате контракти и да финансирате закупуването на 10 самолета за 2030 година? 2030-а година по-близо ли е, в сравнение с 2023-а? Тя по-краткосрочна политика ли е от дълготрайната 2023-а, с цел да увеличим  заплатата на 500 хиляди работещи небогати? Вчера сте спрели 20 млн. за хеликоптери - за здраве, с цел да спасяваме човешки животи - а се готвите да преведете 120 млн. за нови самолети за 2030 година Кое е по-краткосрочно и по-дългосрочно? Пада ви и тази опорка, че не можете да вършиме дълготрайни политики.
Ние държим на ползите на българския народ. И по тази причина към този момент се обръщам към народните представители:
Уважаеми народни представители, ние сме изложени на тестване, не те. Те са краткотрайни. Сега предизвикването е пред нас. Много пъти се обръщахме към вас: дано да подготвим един интелигентен и сдържан пакет от оферти сред първо и второ четене на този законопроект, с който да не нарушаваме финансова дисциплинираност, да не слагаме под риск българската страна стопански и финансово, само че и да помогнем на хората през тази зима.
Все още няма подобен обаче. Затова през днешния ден още веднъж се обръщаме към вас: време е да отговорим на това обвиняване, че Народното събрание не е институцията, която взема решение въпросите на хората, че ние сме събрани хора тук, които не можем да се разберем даже и по минималния стандарт на живот. Предизвикваме ви още веднъж на този диалог, тъй като изказванието, че сред първо и второ четене на този закон не могат да се вършат оферти, не е правилно. Самият длъжностен кабинет, в преходни и заключителни разпореждания на този закон, е внесъл оферти за промени в Закона за приходите на физическите лица, Закона за обществените услуги, Закона за радиото и малкия екран. Защо ние да не предложим промени в Закона за общественото обезпечаване и да повишим майчинството през втората година? Защо ние да не предложим увеличение на минималната заплата на 850 лева, за което тук има единодушие. Можем - въпрос на разсъдък и на диалози сред нас е.
Уважаеми служебни министри и уважаеми господин министър председател, оставете народните представители да решим по какъв начин да осигурим стопанската система, страната и хората през зимата.
Между първо и второ четене да се обединим, и сътрудници от " Продължаваме промяната ", които продължавате и през днешния ден да се кичите със обществените достижения на постоянното държавно управление. Като желаете обществената политика, вземете да внесете най-малко един подобен закон. Внесли сте 10 и от тях един се отнася за преизчисление на пенсиите от 1 юли с растежа на инфлацията. Къде ви е минималната работна заплата? Къде са ви понятията " енергийна беднотия " и помощ за енергийно небогати хора? Къде е нарастването на майчинството? А безплатните учебници и медикаменти за деца, за които имахме единодушие в предходното държавно управление - къде са ви? Не може на думи да говорите непрекъснато за обществена политика, а де факто да няма нищо.
Ние от Българска социалистическа партия внесохме 11 обществени закона:  увеличение на майчинството, безвъзмездни учебници и медикаменти за деца, преизчисляване на пенсии, увеличение на минималната заплата, разбиране " енергийна беднотия ". Те са факт - намират се в деловодството, одобряват се в комисии. Дайте нещо, освен приказки. И дано да се обединим към рационално решение. Апелираме думите да се трансфорат в каузи.
Имаме огромна задача - да отговорим на предизвикването на служебния кабинет, че Народното събрание е мястото, къде се вземат решенията за България и за българския народ. От нас зависи дали това ще се случи или ще продължим в този улей на обезсмисляне на парламентарната народна власт и идване на нещо друго.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР