Изказване на Доналд Тръмп отново разбуни духовете в Близкия изток.

...
Изказване на Доналд Тръмп отново разбуни духовете в Близкия изток.
Коментари Харесай

Изказване на Тръмп отново разбуни духовете в Близкия изток

Изказване на Доналд Тръмп още веднъж разбуни духовете в Близкия изток. Според американския президент е време Съединените щати да признаят цялостния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които еврейската страна лиши от Сирия през 1967 година

Тръмп направи изявлението, както всекидневно, в " Туитър ": " Голанските възвишения са от основна стратегическа значимост за сигурността на Израел и за стабилността на целия район ".

Сирия получи Голанските възвишения през 1944 година Израел обаче й ги лиши по време на шестдневната война през 1967 година Година по-късно двете страни откриха 70-километрова демилитаризирана зона, следена от сили на Организация на обединените нации, само че механически и двете останаха в положение на война.

През 1981 година Израел едностранно анексира възвишенията, само че Съветът за сигурност с резолюция отхвърли анексията като невалидна.

Турският президент предизвести, че решението на Тръмп заплашва района с нова рецесия.

" Вчерашните неуместни мнения на Доналд Тръмп за Голанските възвишения доведоха района до ръба на нова рецесия и напрежение”, съобщи Реджеп Ердоган.

Сирия и Иран на собствен ред подчертаха, че сходно решение би било нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която признава анексията за невалидна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР