Изказаното намерение от вицепремиера Корнелия Нинова Министерство на икономиката да

...
Изказаното намерение от вицепремиера Корнелия Нинова Министерство на икономиката да
Коментари Харесай

И управляващи, и опозиция отсвириха идеята на Нинова за форсмажор

Изказаното желание от вицепремиера Корнелия Нинова Министерство на стопанската система да предложим на Министерски съвет решение за оповестяване на форсмажор, с цел да се облекчат компаниите и стопанската система, не срещна утвърждение в Народното събрание, обобщава реакциите от през вчерашния ден до през днешния ден парламентарният кореспондент на БГНЕС.

Още с началото на пленарното съвещание от парламентарната група на ГЕРБ-СДС настояха за чуване на премиера Кирил Петков. В същото време от Министерски съвет оповестиха, че плануваното за през днешния ден съвещание на кабинета се отсрочва.

" Вчера следобяд с огромна изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е декларирала, че държавното управление обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, апелирам по силата на пълномощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие (Никола Минчев – бел. ред.) по своя самодейност да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкоз значим за целия стопански отрасъл и бизнес въпрос ", сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова в процедура по метода на водене. Тя изиска да разбере дали се приготвят такива ограничения и дали се търси единодушие в Народното събрание.

" Секторите в нашата страна са извънредно доста. Вчера, когато беше оповестено това нещо от отрасловия вицепремиер Корнелия Нинова, телефонът ми се възпламени от шефове на лечебни заведения. За да бъдем оптимално ясни, аз желая да ви кажа, че във връзка с препоръчаното от госпожа Нинова форсмажор в главния закон на България не съществува. Българската Конституция няма такова разбиране. Има непреодолима мощ, което е член 306 от Търговския закон, което освобождава длъжника от отговорност ", сподели още Костадин Ангелов и акцентира, че при форсмажор компания, която доставя О2 на болница, може да не го доставя. Това, съгласно него, значи да се сложи под риск живота на пациенти.

Проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия излезе на трибуната и сподели, че Народно събрание не наподобява на Народно заседание.

„ Ако някой каже, че обстановката в страната сега е напълно естествена при двегодишна пандемична обстановка, при война на границата на България, при тежки разстройства в доставките в целия свят, в случай че всичко това не са форсмажорни условия, кое са форсмажорни условия ", попита той.

" Форсмажор значи непреодолима мощ. Непреодолимата мощ в този кабинет се назовава Българска социалистическа партия. Всичко стартира с форсмажор и приключва с форсминор. Тук би трябвало да пристигна Кирил Петков. Не желаеме да идва Корнелия Нинова към този момент. Отменили са съвещание на Министерски съвет. Когато обвинявате нас, че сътворяваме суматоха, вие го вършиме с такива неща ", съобщи още Тома Биков от ГЕРБ.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия съобщи, че е хубаво да има една концепция примирение. Според него с изявленията си ГЕРБ вършат спомагателни внушения в общественото пространство.

" Когато осъзнавате действителното състояние в света, в Европа, в нашия район, да сте малко по-внимателни, когато вършиме сходни изявления от трибуната на Народното събрание, в случай че в действителност мислите за страната, а не за вашите партийни ползи ", съобщи още Гуцанов.

В коридорите мненията също бяха по тематиката:

" Запознати сме с предлагането на Корнелия Нинова. Това не е най-хубавото решение на обстановката ", съобщи депутатът от " Продължаваме промяната " Александър Ракшиев, който добави, че към момента няма нищо публично, с цел да има и публична позиция на партията.

По думите му би трябвало да се даде повече време за разискване на тематиката.

Съпредседателят на „ Демократична България” Христо Иванов изрази мнение, че форсмажор е прекомерно радикална мярка.

" Очевидно има проблем в разплащането на компаниите, само че в Министерството на финансите се създават ограничения в това отношение. Подобна радикална мярка не е уместна ", сподели Иванов и добави, че обновяването на подобен вид радикални ограничения основават чувство за напрежение, което не ни би трябвало.

„ Ние се противопоставяме на тази концепция ", съобщи Иванов.

Йордан Цонев сподели, че от Движение за права и свободи са поискали чуване на вицепремиера Нинова по отношение на предлагането ѝ.

" Ние не знаем какво включва терминът форсмажор. Искаме да пристигна в събранието, да я изслушаме. Движение за права и свободи ще поддържа всяка самодейност, която е в интерес на бизнеса и на хората ", сподели той и продължи: " Ако това значи блокиране на всички контракти в страната, тогава би трябвало да се каже какви ще са следствията. Едно такова предложение желае редовно обяснение, с цел да знаем дали да го подкрепим ", съобщи депутатът.

От своя страна водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че страната ни е във форсмажор към този момент 32 години, а предлагането на Корнелия Нинова е обезверено и няма да помогне на стопанската система.

„ Преди 10 години бяхме един от международните експортьори на манган, само че мангановата мина беше закрита и продадена за жълти стотинки. Защо би трябвало да търсим форсажорни средства и условия, като би трябвало да помислим по какъв начин да възродим индустриалния си капацитет. Ако толкоз желаеме да помогнем на промишлеността със стомана, дано се отвори мангановата мина до село Църква. До седмица може да стане”, предложи Костадинов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР