Изкълчен глезен на една от гостенките намести за секунди в

...
Изкълчен глезен на една от гостенките намести за секунди в
Коментари Харесай

Прочут чакръкчията излекува гостенка на юбилея си

Изкълчен гален на една от гостенките намести за секунди в разгара на празника си Паско Райчев. 70 години отпразнува рехабилитаторът, лечителят, към който излекуваните се обръщат с „ докторе “. Титла, извоювана, не с тапия, а с националната благодарност. Над 80 именити посетители – от бизнеса, спорта, медицината, политиката подвигнаха наздравица за юбиляря в ресторант „ Гребеца “ в Пловдив дружно със брачната половинка на Паско доктор Нели Райчева, щерката Ася, зетя Стефан Учиков, сина Тодор, снахата Александра и внука Павел.

„ Да приемеш непринудено да се изправиш пред страданието и заболяването, да помагаш и да бъдеш потребен е допустимо единствено тогава, когато усещаш работата си като предопределение. Затова и твоята помощ няма земна цена. На многая и благая лета! “ Тези думи написа в приветствен адрес до рожденика Областният шеф на Област Пловдив Здравко Димитров. А онлайн показа пред всички, че на Паско постоянно може да се разчита, че той е човек, който в никакъв случай не е предал приятелите си, само че и те не са го предали.

„ Всички знаем за златните му ръце, само че Бай Пас има и голямо сърце, страхотна душа! Ако можеше да събере десетките хиляди хора, които са му признателни и признателни, стадион „ Пловдив “ нямаше да ги побере. Присъстващите тук би трябвало да сме горди, че сме част от неговия празник, част от неговия непосредствен другарски кръг. Раздавай се за хората, само че остави време и за себе си, да се порадваш на живота “, пожела на рожденика Любозар Фратев. Едно от най-популярните публични и бизнес лица на Пловдив, сборен облик за бизнесмен, държавник и патриот, изненада с „ жив “ подарък Паско Райчев. Няколко минути гостите, измежду които бе и заместник-областният шеф Петър Петров със брачната половинка си, стопираха да хапват от вкусните блюда, заливайки се от смях с лакърдиите на примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. Приказливата и остроумна баш зевзечка подчертава върху обстоятелството, че Паско е роден на 24 юни - Еньовден, което подсказва, че е един вълшебник и на хората като него в Родопите им викат требовит – би трябвало на доста хора.

Пременени в национални носии, запасали пищови, Паско и 4-годишният му внук Павел поведоха първото хоро под звуците на родопската гайда на рекордьора на Гинес Атанас Тодоров и омагьосващия глас на Българското национално радио Севда Симеонова. Талантливите музиканти от фамозното трио „ Родопски извор “ бяха втората част от подаръка на семейство Фратеви за рожденика. Танцова групировка Елика подвигна още градуса на настроението, шегите, танците и хората се вихреха до късни доби.

За близо 45 години процедура като физиотерапевт, или чакръкчия, както народът назовава хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, Паско Райчев е изправил хиляди хора на крайници, в дословния смисъл на думата.

Синът на именития бай Тодор-Чакръкчията от Хасково, пуска корени в Пловдив, откакто още след вземането на последния изпит по специалността „ Рехабилитация ”, е назначен в АФД „ Тракия ” – Пловдив. През годините той е теляк – рехабилитатор в разнообразни спортни тимове, както и национални гарнитури. Със сигурност Паско е наследил дарбата си от своя татко – бай Тодор, най-известният чакръкчия в България. А пък бай Тодор е взел уменията от своя татко Райчо, дядото на Паско, а той пък от своя дядо. Дарбата продължава със сина на Паско, Тодор Райчев, който приключи с цялостно отличие компетентност „ Кинезитерапия “ и работи от няколко години в санаториума на Министерство на вътрешните работи в Хисаря. Така към този момент близо 2 века чакръкчийството се предава в рода. И дано започнатото от дедите да пребъде!

Снимки: фотограф Дафо
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР