Изискванията за заемане на най-висшите длъжности в държавната администрация са

...
Изискванията за заемане на най-висшите длъжности в държавната администрация са
Коментари Харесай

ЗАЩО? Калина на Киро махнала цедката за най-висшите постове

Изискванията за заемане на най-висшите длъжности в държавната администрация са били занижени по времето на близката до някогашния министър председател Кирил Петков Калина Константинова като вицепремиер по ефикасното ръководство.

Решението е взето на предпоследното съвещание на кабинета на Кирил Петков и планува да се понижи с една година условието за професионален опит за заемане на множеството длъжности в администрацията. То е с благовидната цел да притегли повече млади експерти към кариера в държавната администрация и да форсира израстването на другите равнища, само че поражда подозрения, че ще се употребява за замяна на фрагменти.

В резултат на измененията най-висшата служба в държавната администрация – основен секретар на Министерския съвет, към този момент ще се заема при 8 година професионален опит, а не при 9, както беше до момента, гласят новите текстове на класификатора на длъжностите в администрацията.

Главният секретар на Министерски съвет би следвало да бъде закрепостен специалист – държавен чиновник, осигуряващ последователност в администрацията на „ Дондуков “ 1, без значение кой е на власт. Снижаването на критериите за заемането на този най-голям пост буди неразбиране, защото с този сан е един-единствен човек и надали измененията имат някакво значение за търсещите реализация младежи.

С една година – от осем на седем години, се понижава условието за професионален опит и за основните секретари в министерствата, които са един сан под този на Министерски съвет.

Същото става изискването за административен секретар на Министерство на вътрешните работи и шеф на Националния инспекторат на образованието. В това управително равнище остава единствено една служба с условие за осем години стаж, освен това във ведомството с най-тежък проблем със чиновници пред пенсия – непрекъснат секретар на защитата в МО.

По подобен метод с една година се понижават условията за професионален опит и надолу в йерархията. Изключенията са малко. Директор на дирекция в Държавната комисия по сигурността на информацията ще се става със седем години професионален опит, както и до момента, макар че за останалите длъжности на това управително равнище изискването се понижава на шест години.

Изискването за основен контрольор в инспектората към министъра на правораздаването остава най-тежкото в държавната администрация – 10 години професионален опит.

Реклама

В резултат на измененията двойно повече длъжности по ниските управителни равнища към този момент ще могат да се заемат от хора с пет години професионален опит.

При експертните равнища пък всеобщото минимално условие става четири години опит при пет до момента, като ще има и повече длъжности с условие за три години. Най-ниското условие за заемане на служба в държавната администрация е една година – да вземем за пример за специалист по мрежова и осведомителна сигурност.

Мярката е с дълготраен небосвод за последователно и трайно превъзмогване на отрицателната наклонност на,,застаряване “ на държавната администрация в последните години, изясняват от Министерски съвет.

Това обаче не постанова намаляване на критериите за заемане на относително неповторими постове като този на основния секретар на Министерския съвет, както и на най-високите управителни длъжности.

Стъпката по-скоро ще провокира подозрения, че отваря вратата за нови „ калинки “ в държавните ведомства поради дългия лист с сходни кавги в съвсем всяко държавно управление. От друга страна, по-високите условия до момента не са пречили на противоречиви назначения по всички равнища на администрацията.

СПЕЦИАЛНИ СТИМУЛИ

Другата цел на измененията е да притегли качествени ИТ експерти в държавната администрация – както демонстрират последните разтърсвания, в това число и хакерската офанзива в „ Български пощи “, това е много едва звено.

Затова се вкарва опция заплатите за характерни ИТ длъжности и на ръководителите на звена, в които има такива длъжности, да надвишават с до 80 на 100 оптималния размер, с оглед постигането на конкурентно възнаграждение по отношение на частния бранш. За страдание, тази смяна надали ще има значително значение за попълване на кадровия недостиг.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР