Изискванията за касовите апарати за свързаност със системата на приходната

...
Изискванията за касовите апарати за свързаност със системата на приходната
Коментари Харесай

Отпадат новите изисквания за касовите апарати

Изискванията за касовите апарати за съгласуваност със системата на приходната организация да отпаднат. Това ще стане като се анулират наредбите в съответния член на Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС), засягащи условията за обявление и потребление на софтуера за ръководство на продажбите (СУПТО). Такива промени в данъчното законодателство одобри Министерски съвет, оповестява " Монитор ".

Причина за анулацията е огромният публичен отзив към въпросната Наредба Н-18 и множеството сигнали за
увеличение на административната тежест и разноските за бизнеса, които тези условия основават, изключително в изискванията на пандемията, сложила редица провокации пред икономическите оператори.

Чрез ЗДДС ще се промени и Законът за акцизите и данъчните хранилища. Идеята е да се понижи административанта тежест за лицензирани складодържатели без забавени заплащания за данък, при които има нужда избраното и предоставено поръчителство за данъчния склад да бъде надвишено.

В Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) също се вършат редица промени. Едно от тях е, че срокът за обявление и внасяне на годишните налози към този момент се измества на 30 юни, а началната дата ще е 1 март. Същото ще се отнася и за едноличните търговци и земеделските стопани. Хазяите ще заявяват своите приходи при по-строги правила, плануват промените в Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Предлага се въвеждането на ново облекчение при поправяне на жилището.

Целта е физическите лица, които през годината са създали усъвършенствания и ремонт в личните си жилища, да могат да понижат общата сума на годишната си данъчна основа с действително платените от тях разноски за труд на физическите или юридическите лица, направили ремонта.

В Закона за локалните налози и такси се вкарва административно облекчение. При завършването на постройка към този момент ще се показва единствено уверение за въвеждане в употреба или позволение за прилагане. При прекъсната регистрация на МСП поради експорт или тотална вреда няма да се дължи налог за придобиване на транспортното средство. Правилото ще важи единствено в случай че няма следваща регистрация на МПС-то от нов приобретател в страната.

В ЗКПО се удължава срокът на използване на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 година и данъчното облекчение, представляващо помощ за районно развиване до 31 декември 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР