Изискванията по мярка 11 „Биологично земеделие“ позволяват на бенефициентите да

...
Изискванията по мярка 11 „Биологично земеделие“ позволяват на бенефициентите да
Коментари Харесай

Земеделските биопроизводители гонят плащания, а не производство

Изискванията по размер 11 „ Биологично земеделие “ разрешават на бенефициентите да получават обезщетително заплащане, без да се стремят към приемане на добиви. Това е главният извод на Сметната палата, която продължи тематиката в отбрана на природата и здравето на жителите, като след одита на биохраните извърши и одит на осъществяването на мярка 11 „ Биологично земеделие “ от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година за интервала от 01.01.2015 година до 30.06.2017-а.

Мярката е програмирана, с цел да подкрепя осъществяването на заложените цели и цели в региона на запазване на околната среда. Насочена е към насърчаването на три посоки - на биологичните растениевъдство, пчеларство и отглеждане на животни. Целта е като се заобикаля потреблението на минерални торове, пестициди и се ползват щадящите практики при обработката на площите, земеделието като цяло да е съобразено с положителните екологични практики.

Основният извод от одита е: "Постигнат е прогрес по всички посоки за подкрепяне по мярката, само че главният тласък на по-голямата част от тестваните на място аграрни стопани да вземат участие по тази мярка е приемането на обезщетително заплащане, а не развиването на биологичното земеделие. Няма стратегически метод за развиване на биологичното земеделие с ясно дефинирани и измерими национални цели, не е обезпечена надеждна основа за програмиране и финансиране на подпомагането. "

Интересът към биологичното земеделие е огромен.

По мярката за акция 2016 година нарастват над два пъти по отношение на акция 2015 общо заявените: площи - до 91 491 ха, пчелните фамилии - до 127 270 броя, животните - 20 412 броя.

При пчелните фамилии, отглеждани по биологичен метод по мярката, нарастването е от 64 445 броя през 2015, на 145 221 през 2016-а.

От утвърдените по мярката площи за аграрни култури за акция 2016 максимален е относителният дял при полските култури, в това число фуражни - 41 на 100, а минимален при зеленчуковите култури – 2 на 100. За интервала 2015-2016 година от трите посоки, насърчени по мярката, максимален е относителният дял на биологичните животни, по отношение на животните в преход към екологично развъждане.

Нарастват и бенефициентите по мярката – от 2 011 през 2015 година до 4 235 през 2016 година

Сред откритите недостатъци са:

- Повече от две години след пускане на ПРСР 2014-2020 година няма признати стратегически документи в региона на биологичното земеделие с ясно дефинирани и измерими национални цели, което не го утвърждава като народен приоритет;

- Установен е дефицит на средства по мярката за вдишване на нови задължения или разширение на към този момент поетите петгодишни задължения и планиран недостиг на финансови средства към края на програмния интервал. Поради това за акция 2017 година са въведени ограничавания в приема на заявки за подкрепяне по мярката, като е обезпечена опция за подаване на заявки от биологични производители за сертифицираните им площи, животни и пчелни фамилии. Общият бюджет на мярка 11 „ Биологично земеделие “ е в размер на към 151, 6 млн. евро или 5 на 100 от общия бюджет на ПРСР 2014-2020 година Финансовите средства, предоставени от ЕЗФРСР за ПРСР 2014-2020 година са с 10 на 100 по-малко от средствата по ПРСР 2007-2013 година (първа версия).

- Изискванията по размер 11 „ Биологично земеделие “ разрешават на бенефициентите да получават обезщетително заплащане, без да се стремят към приемане на добиви.

При осъществена инспекция на място 82 на 100 от бенефициентите в одитната извадка заявяват приходи от осъществена продукция по отношение на подпомагането по мярката в съответствие по-малко или равно на 1 към 1.

Например бенефициент за подкрепяне по направление „ Биологично растениевъдство “, който е и бенефициент по размер 214 „ Агроекологични заплащания “ от ПРСР 2007-2013 година, обработващ 10 ха лешници, със документ за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 година, заявява, че няма доходи от осъществена продукция. Друг бенефициент, производител на биологични домати, притежаващ документ за биологична продукция за 7 тона за 2017 година, също заявява, че няма доходи от биологично земеделие.

При осъществените инспекции на място на 14 бенефициента е открито, че в множеството случаи отглежданите според условията за биологично произвеждане култури са обрасли с бурени, от което може да се направи извод, че не са положени нужните грижи и аграрни практики за приемане на рандеман.

- Няма единна осведомителна система сред Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „ Земеделие “ - Разплащателна организация и функционалност за автоматизирано добиване на информация, което основава риск от закъснение на калкулациите на заплащанията на бенефициентите по мярката;

- Съществените недостатъци в системата на надзор на биологичното земеделие не дават убеденост за съблюдаване на разпоредбите за биологично земеделие. Това постанова усилване на контрола по мярката и въвеждане на спомагателни контролни механизми от ДФ„ Земеделие “, което усилва административната тежест за бенефициентите;

- Голямо е текучеството на управителен и експертен личен състав в способеното звено в Министерството на земеделието, храните и горите по използването на разпоредбите на биологично произвеждане – числеността на личния състав е променяна 6 пъти.

Една от шестте рекомендации на Сметната палата към министъра на земеделието, храните и горите е да се плануват спомагателни критерии, които да способстват за развиването на биологичното земеделие и за полагане на нужните грижи и аграрни практики. Друга рекомендация към него е построяването на единна осведомителна система, съдържаща информация за всички оператори в система на надзор, както и всички индустриални единици в стопанството и основаване на функционалност за автоматизирано добиване на информация, нужна за калкулация заплащанията на бенефициенти по размер 11. Това ще улесни осъществяването на инспекциите, ще понижи административната тежест, и ще усъвършенства контрола по цялата верига.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР