Изискванията на Франция за повече детайлност по отношение на методологията

...
Изискванията на Франция за повече детайлност по отношение на методологията
Коментари Харесай

Франция пак иска акцент върху преговорния процес с Албания и Македония

Изискванията на Франция за повече подробност във връзка с методологията на процеса на договаряния ще бъдат показани на срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз и европейските страни, която ще се организира в Брюксел на 19 ноември.  Разширяването на Съюза публично ще бъде в дневния ред на Съвета по общи въпроси. Темата единствено ще бъде разисквана, без да се чакат съответни изводи, осведоми МИА, представена от БГНЕС.
Министрите на Европейски Съюз, които поддържат разширението, настояха полемиката да бъде възобновена допустимо най-скоро. Очаква се Франция да показа по-подробни претенции за оферти за промяна на методологията за разширение.
Разширяването и блокадата на договарянията за участие със Северна Македония и Албания бяха предмет на полемика на вчерашната неофициална посланическа среща в Брюксел. Дипломатите интерпретираха това като опит за поддържане на тематиката за разширението на Европейски Съюз и за политически сигнал, че Европейски Съюз не се отхвърля от тази политика.
Според неофициални известия, идващи от Париж, френското предложение значи, че страните кандидатки биха могли по-бързо да извлекат изгоди от Европейски Съюз в някои области, в които напредват, без да чакат пълноправно участие, само че въпреки това процесът би бил обратим, т.е. може да изгубят някои изгоди, в случай че трансформират политиката или стартират да изостават.
Европейски Съюз е най-големият донор в районен съд Македония с над 90 млн. евро годишно в поддръжка на национални промени в разнообразни браншове. В допълнение към Инструмента за предприсъединителна помощ Европейски Съюз има и други благоприятни условия да поддържа страната по пътя й към пълноправно участие.
Президентът Стево Пендаровски ще се срещне с френския си сътрудник Еманюел Макрон идната седмица и ще има опция да чуе непосредствено от френския държавен глава вижданията на Франция за разширението и новата методология на договарянията. Срещата с Макрон ще се състои на 12 ноември, когато Пендаровски ще взе участие в Парижкия кротичък конгрес.
Северна Македония беше блокирана от Франция на последния Европейски съвет, а Холандия и Дания се опълчиха на начало на договарянията за присъединение с Албания. Франция се стреми да реформира процеса на договаряния и неговата методология, само че Париж към момента не е направил съответни оферти за тази промяна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР