Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални

...
Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални
Коментари Харесай

СЕМ иска професионален вместо трудов стаж за директорите на БНТ и БНР

Изискването за пет години трудов стаж на претендентите за генерални шефове на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде сменено с пет години професионален стаж. Това предлага Съветът за електронни медии в мнение по плана за промени в Закона за радиото и малкия екран.

" Това ще разреши на повече експерти да се кандидатират. Ще имаме по-голяма опция да избираме сред експерти и хора, които са подготвени да работят за публичните медии ", обоснова се ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева.

На днешното си съвещание Съвет за електронни медии разиска отчета за промените на Закона за радиото и малкия екран. На 30 октомври държавното управление внесе в Народното събрание законопроект за промени в медийния закон. Целта е националното ни законодателство да бъде синхронизирано с новите разпореждания на европейската инструкция за аудиовизуалните медийни услуги. Проектът планува Съвет за електронни медии да реализира контрол и върху доставчиците на платформи за шерване на видеоклипове.

До 18 ноември пък е срокът за публично разискване на още един план за промени в Закона за радио и телевизия, който визира главно финансирането на БНР и Българска национална телевизия. В знак на митинг против изчезнали текстове в този, качен от Министерството на културата за публично разискване, план за промени в медийния закон, засягащи ръководството на публичните медии, генералният шеф на БНР Андон Балтаков подаде оставката си, само че след това я отдръпна по гледище на работещите в публичното радио.

Съвет за електронни медии одобри на днешното си съвещание мнение по отношение на измененията в Закона за радиото и малкия екран. Още първоначално имаше основен миг, за който Жотева съобщи, че:

" Съществуването на два плана за закон, на един и същи закон, е допустимо най-неудачният вид за смяна на закон, защото има доста неизчистени моменти в съгласувателните процедури и това довежда до комплициране на всички, които се пробват вярно да схванат какво се случва със Закон за радиото и телевизията. В последна сметка, когато двата плана за закон влязат в Народното събрание, там ще би трябвало да има една трета група, която да сплоти двата плана. "

Що се отнася до изчезналите в качения от Министерството на културата за публично разискване план за промени в медийния закон текстове, засягащи ръководството, мандатите и отговорностите на управителните препоръки на публичните медии, Бетина Жотева разяснява:

" Нито аз, нито моите сътрудници можем да се месим в решенията на Министерството на културата. Надявам се по време на това публично разискване този план за закон да претърпи нужните промени. Тази специфичност в ръководството на медиите, която се регистрира през годините и при Българска национална телевизия, и при БНР, обвързвана с разминаването на мандатите на членовете на управителните препоръки с тези на генералните шефове, е нещо, което не считаме, че спомага на положителното ръководство на Българска национална телевизия и БНР. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР