Изискването за квалифициран електронен подпис, за да се отпечата ваксинационен

...
Изискването за квалифициран електронен подпис, за да се отпечата ваксинационен
Коментари Харесай

Сертификат за ваксина ще се отпечатва без е-подпис

Изискването за дипломиран електронен автограф, с цел да се отпечата имунизационен документ от уеб страницата на националната здравно-информационна система ще бъде анулирано. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров по БНР.

Той не посочи по кое време се вкарва новата опция за имунизираните българи, само че изясни, че нужните данни за събаряне на документ без е-подпис ще са номерът на поставената ваксина, ЕГН и номера на персоналната карта. Досега, в случай че нямат електронен автограф, имунизираните може да получат документ от центъра, където им е направена имунизацията или от персоналния доктор. След одобряването на обединен европейски документ старите документи ще би трябвало да се подменят.

Засега няма риск огромен брой ваксини да излязат от период на валидност, увери Кацаров. Освен че изпращаме 50 000 ваксини на Македония по линия на БЧК, евентуално ще дарим ваксини и на други страни от Западните Балкани. Интересът от тях е огромен, доста турци също пътуват до България за имунизация, единствено нашите сънародници нямат интерес, разяснява министърът.

Една от грешките, довели до печалните последствия от рецесията с COVID-19 е, че се взимаха решения от политици за неща, които не схващат. Атакуват ни хора, които доведоха до цялостна злополука битката с пандемията. Ние сме последни по имунизация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничаващите ограничения се прилагаха с политически и предизборни претекстове. Тези хора вместо да се извинят, се пробват да измислят проблеми “.

„ Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се имунизират. Стартирахме и осведомителна акция “, сподели още министър Кацаров.
„ Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията би трябвало да се проверява. Първата цел е не да се търси отговорност, а да създадем по този начин, че да не се повтори това нещо. Защото, в случай че не поставим изпитание да проучваме кое е довело до ужасяващите равнища, това ще ни си случи още веднъж. Ако сме рационални, сме длъжни да проверим събитията и да изведем поуките. Ако се открие нелегално държание на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност “, сподели още министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР