Изискването на финансовото министерство от 1 октомври 2019 г. върху

...
Изискването на финансовото министерство от 1 октомври 2019 г. върху
Коментари Харесай

Търговци на горива се оплакаха в Брюксел за касовите бележки

Изискването на финансовото министерство от 1 октомври 2019 година върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите, да се изписва " покупната стойност " на горивото, нарушава конкуренцията и опонира на отбраната на комерсиалната загадка. Това се споделя в сигнал на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, оповестиха от организацията. От асоциацията са изпратили писмо до Вестагер за терзанията си, свързани с текстове от разпоредба Н-18 на министъра на финансите, въвеждаща новия атрибут на касовите бележки, издавани от бензиностанциите. Според представителите на бизнеса с горива информацията за покупната стойност е комерсиална загадка, която е предпазена от европейското законодателство, а също по този начин нарушава Договора за действие на Европейския съюз (ДФЕС).

Организацията също по този начин счита, че новото условие основава условия за нарушение на конкуренцията и са опасност за европейския общностен пазар. " От друга страна, неспазването на условията, планувани в наредбата, ще провокира налагането на наказания - запечатване на бензиностанции за период от 30 дни и налагане на имуществени наказания. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат наредбите или на националното, или на европейското законодателство " показват от БПГА и чакат от еврокомисаря Вестагер да вземе всички планувани в пълномощията й ограничения по проблема.

Петролният бизнес напомня, че е сезирал неведнъж Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България. Една от тематиките, с които асоциацията детайлно срещна Комисията, е огромният размер на сивия бранш в сектора и избягването на данъчно облагане. Това е и една от аргументите в годишните рекомендации за възстановяване на икономическото ръководство на страните членки, Европейска комисия да означи като проблематична събираемостта на налози в бранша на търговията с горива и да подчертава върху предприемането на целенасочени ограничения в тази посока, добавя се в известието на БПГА.

Новите касови бележки на бензиностанциите с разбивка на цената на горивата и съставените елементи, от които тя е образувана, трябваше да са факт от 1 април 2019 година, само че бяха отсрочени за 1 октомври. Причината бе недоволството на петролния отрасъл, който заплаши, че половината бензиностанции могат да затворят на 1 април, защото няма по какъв начин до края на март да са подготвени с осъществяването на новото условие. То бе концепция на финансовия министър Владислав Горанов, която изникна поради публично неодобрение от цените на горивата в края на 2018 година Според представители на веригите бензиностанции обаче разбивката на цената няма да дава действителна визия за същинската комерсиална надценка, тъй като изписването на покупната и продажната цена на горивото в бележката не е задоволително, с цел да се направи извод за облагата на търговеца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР