Изискване за наличие на положителен PCR тест на дарителя обърква

...
Изискване за наличие на положителен PCR тест на дарителя обърква
Коментари Харесай

Изискване за PCR внася хаос при даряването на плазма

Изискване за съществуване на позитивен PCR тест на донора обърква и попречва снабдяването с кръвна плазма, която се употребява за лекуването на COVID-19. Проверка на " Сега " в четирите лаборатории, в които се реализира дарителството, сподели, че на практика не работи уеднаквен режим. Освен това самото условие за PCR проба е безсмислено, защото на всички места на всеки донор се вършат подробни кръвни проучвания. Именно те откриват съществуването на антитела и годността за лекуване на COVID-19. Много донори да вземем за пример отпадат без значение от позитивната си PCR-проба, тъй като резултатите им за антитела не са положителни.

В разпространените стандартни правила за даряване на реконвалесцентна плазма попада условие донорът да има позитивен PCR тест. Трябва са минали не по-малко от 40 дни от тестът. В Националния център по трансфузионна хематология в София, както и в поделенията му в Пловдив и Варна изискването се съблюдава. Не по този начин стоят нещата във ВМА. Там вместо PCR, дарителят може да показа серологичен тест за съществуване на антитела, рентгенови данни за COVID-специфична пневмония или епикриза за извършено болнично лекуване на COVID инфекция. От през вчерашния ден с уред разполага и " Пирогов ". Засега той е конфигуриран във ВМА. Посочената за връзка доктор Мария Савчева заяви, че разпоредбите ще са същите като във ВМА. Но паралелно с това разяснява, че има централно условие за PCR тест, което най-вероятно ще отпадне.

Интересна е обстановката и във Варна. На водещата страница на уеб страницата на тамошния кръвен център е записано, че се изисква епикриза или позитивен PCR - съюзът " или " подсказва на интересуващите се, че документите са взаимнозаменяеми. След телефонно позвъняване нещата стават разнообразни - пробата е наложителен.

ОЩЕ ОБЪРКВАНИЯ

Всеки човек, който е надалеч от медицината и за първи път има намерение да е донор, при обзор на информацията в интернет би се сблъскал с много неясноти. Сред условията на ВМА да вземем за пример попада изискване да са минали 28 дни от цялостното възобновяване на донора от COVID и 2 седмици от приема на медикаменти, назначени по време на боледуването. Такива правила в другите центрове не са записани. На варненския уебсайт е качен зов за даряване на плазма, от който се схваща, че от дамите могат да подаряват единствено тези, които в никакъв случай не са били бременни. За повече информация е добре да се звъни на обществено посочените телефони: ВМА: 02/ 92 25 506;  " Пирогов ", доктор Савчева: 0896 707366; НЦТХ: 0876 752 909 – доктор Стефановски, 0876 773 201 – доктор Павлов, 0876 774 207 - доктор Йорданов; кръвният център в Пловдив: 885 319 290; във Варна: 0897 900 891.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР