Изхвърлянето на метан в атмосферата в глобален мащаб продължава да

...
Изхвърлянето на метан в атмосферата в глобален мащаб продължава да
Коментари Харесай

Емисиите на метан продължават да се увеличават

Изхвърлянето на метан в атмосферата в световен мащаб продължава да се усилва и доближава рекордни стойности. Метанът е парников газ с доста по-голямо влияние от въглеродния диоксид върху климата. Основните източници на метан са естествени и антропогенни. Като от тези, които са свързани с човешката активност, най-голяма роля имат добива на сила от изкопаеми горива, отглеждане на животни и развъждането на ориз. През последните години в резултат на климатичните промени нараства отделянето на метан в регионите с безконечна заледеност. 

Метанът (СН 4 ) е най-широко публикуваният органически въглеводород в атмосферата. Той е транспарантен газ без присъщ аромат. Основна съставна част е на изкопаемия газ и нефта. В природата най-често постъпва при гниенето на растителност във влажните зони и оризищата, при приключване на изкопаем газ и от бактерии навътре в термитите и преживните животни. В естествени условия концентрацията на метан в атмосферата е 0,000179% или това са 1,79 елементи на милион. Само за съпоставяне въглеродният диоксид е почти 394 елементи на милион, а кислорода 20946 елементи на милион или 20,946% от атмосферата. 

До скоро, метанът се смяташе за климатично безопасен газ, само че напоследък се откри огромната му роля в парниковия резултат и сходно на СO 2  е измежду най-цитираните аргументи за световното стопляне. Все повече научни публикации преглеждат излъчванията на метан и наблюдават неговата централизация в атмосферата. В една от последните такива по тематиката на Мариеле Сауноа и други (2020 г.) се твърди, че световните излъчвания на метан са достигнали нови рекордни стойности. Статията е оповестена в списание Earth System Data Science и в нея се споделя, че за 2017 година в атмосферата са постъпили 600 млн. т. метан. Учените са пресметнали, че годишно нарастването е с към 50 млн. т. по отношение на междинните стойности за интервала 2000-2006 година и тази наклонност на нарастване е траяла и през 2018 и 2019 година (фиг. 1).

Учените са употребявали няколко метода за своите проучвания, като огромен триумф има определяне на източниците на метан. Според тях най-голяма роля за увеличените излъчвания на този парников газ има производството на електрическа енергия от изкопаеми горива, отглеждането на животни и депата за боклуци. 

В районен аспект, се открояват три региона с огромно покачване на излъчванията – Африка и Близкия Изток, Китай, Австралия и Океания. Съединени американски щати също се показват, като регион с огромни излъчвания на метан, основно поради добива и дистрибуцията на изкопаем газ. 

Интересни са данните за Европа, където се регистрира понижение на излъчванията с метан, по отношение на интервала 2000-2006 година Сред главните аргументи за по-малкото изхвърляне на СН 4  на Стария континент се показват използването на положителни екологични политики, по-доброто ръководство на депата за боклуци, по-ефективното потребление на оборска тор. Не на последно място се показва и смяната в навиците на хранене на множеството европейци, които употребяват по-малко говеждо месо, а се е нараснала потреблението на птици и риба. 

Според Сауноа и други (2020 г.) до 2017 година не са открити по-високи излъчвания от метан в регионите с безконечна заледеност (пермафрост). През последните години, обаче поради бързия ритъм на повишение на температурите в полярните и субполярни елементи на Земята се следи и по-голямо топене на пермафроста. При този развой е открит огромно обособяване на метан, само че повече за този развой може да прочетете тук.

В България, главният източник на метан са другите индустриални процеси, отделящи приблизително към 450 хиляди тона годишно органически въглеводород в атмосферата. Селското стопанство също е огромен източник на метан. То от своя страна отделя 6 пъти по-малко метанови излъчвания в интервала 2011-2017 година (фиг. 2) като количеството на отделените газове от земеделието варира сред 70 и 73 хиляди тона на година. Следователно при метана не се следи наклонност към понижаване, каквато се открива при количеството на въглеродните излъчвания. Значителен източник на метан се явяват сметищата и инсталациите за обработка и депозиране на боклуци (фиг. 2). При тази активност в синхрон с европейските екополитики се внедряват по-малко замърсяващи мощности и се усъвършенства филтрирането на изхвърляните субстанции. Затова се следи прочут спад в отделянето на метан от тази активност. 

Повишението на излъчванията на метан в световен аспект буди паника измежду научната общественост, тъй като метанът като парников газ има доста по-голям отрицателен парников резултат по отношение на въглеродния диоксид. Според разнообразни калкулации метанът има 28 пъти по-голямо влияние върху климата по отношение на Следствен отдел към окръжна прокуратура 2 . Ето за какво се смята, че внезапното покачване на равнищата на метан в атмосферата ще доведат до увеличаване на темпа на покачване на междинните световни температури, надалеч оттатък предложените 1,5 градуса от Парижкото съглашение. 

Все отново има и положителни вести. Метанът се разгражда доста по-бързо от въглеродния диоксид в атмосферата и при едно понижение на антропогенните излъчвания метан, ще има доста по-бърз удобен резултат. Ето за какво всички старания за понижаване на отделянето на метанови излъчвания имат смисъл и биха се усетили в къси периоди.

Автор: Симеон Матев / Климатека

В обявата са употребявани материали от: 

- M. Saunois  et al.  2020, The Global Methane Budget 2000–2017,  Earth Syst. Sci. Data, 12, 1561–1623, 2020 https://doi.org/10.5194/essd-12-1561-2020 

- „ Замърсяване и мониторинг на атмосферния въздух “, Н. Николова, 2008.

- Национален статистически институт –  www.nsi.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР