Изхвърляме около 670 тона храна годишно. “Все още няма достоверна

...
Изхвърляме около 670 тона храна годишно. “Все още няма достоверна
Коментари Харесай

Изхвърляме около 670 тона храна годишно

Изхвърляме към 670 тона храна годишно. “Все още няма достоверна статистика за България, само че се счита, че към 670 тона храна годишно се изхвърлят. Голяма част от нея може да бъде избавена. По време на празници обаче хората ускоряват наклонността, тъй като неведнъж се презапасяват с артикули ”.

Това означи изпълнителният шеф на Българската хранителна банка Цанка Миланова и добави : “Полагаме старания, само че е мъчно да се каже, че има някаква обнадеждаваща наклонност за понижаване похабяването на храна ”.

Хранителната банка дава опция за оползотворяване – когато някъде има ненужно количество, неправилно етикетирана или отказана поръчка, посредством нея може храната да бъде дарена и тя да отиде, където от нея имат потребност.

“През предходната година сме избавили към 147 хиляди кг храна на приблизителна стойност 620 хиляди лв.. През тази календарна година чакаме количеството да доближи 200 хиляди кг, за над 1,8 млн. лв.. Това се дължи на отпадането на административните спънки ”, сподели още Миланова.

“Доброто обмисляне или опитът оказват помощ за това, да не се стига до изхвърляне на храна ”, безапелационен беше в студиото на Дарин Стойков, притежател на дребен ресторант в столицата.

Според него през днешния ден храната е доста налична и като че ли не я считаме за нещо скъпо. Но отношението към нея е значимо – то демонстрира мисълта ни към природата, а по този начин също и уважението ни към труда на всички, които са се трудили за нея.

“Готвенето е последното нещо в една кухня. В нея има доста химия, физика и математика ”, посочи афористично Дарин Стойков като съвет за рационално обмисляне на продуктите.

“За хубавия празник не са нужни огромни упования или тв приемник. Най-важното са хората, с които дружно претърпяваме деня или вечерта ”, сподели още той.

Митрофанова на среща в Министерство на външните работи поради случая „ Грозев “

BGONAIR

Изхвърляме към 670 тона храна годишно

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР