Изходният код на машините за гласуване ще бъде предоставен на

...
Изходният код на машините за гласуване ще бъде предоставен на
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Ще дадем кода на машините за гласуване на представители на политическите сили

Изходният код на машините за гласоподаване ще бъде възложен на хората, участващи в процеса по удостоверяването им, както е записано в Изборния кодекс. Заповедта за това ще бъде подписана от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов. Това съобщи самият той през днешния ден пред отрасловата парламентарна комисия.

По думите му на последните два избора това не е било спазено и той е попитал Централната изборна комисия за какво и има ли спънки процедурата да се извършва по закон.

Преди последните парламентарни избори на 14 ноември 2021 година Божанов като кандидат-депутат от " Демократична България " се оплака, че не е получил достъп до кодовете, както законът планува за специалисти, излъчени от участващите в изборите партии и обединения.

Пред депутатите Божанов показа екипа си в министерството:

Гергана Колешанска е шеф на политическия кабинет.

Заместник-министри са Адриана Попова и Александър Йоловски.

Божанов бе запитан до каква степен е придвижен планът за отдалечено електронно гласоподаване, който е признат през 2016 година в пътната карта за електронно ръководство.

" Първата стъпка е разбор, който е изработен и признат, идната стъпка е подготовка на техническо задание. То не е признато през последните две години и половина. Предадено е от изпълнителя, след което ЦИК и Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) си го подават. Когато встъпихме в служба топката беше в ДАЕУ. От през вчерашния ден с всички отразени мнения и промени е в ЦИК с готовност да приемем и преминем към възлагане на система за пилотно електронно гласоподаване, както е заложено в съдружното съглашение. Решението дали да се употребява е на Народното събрание ", сподели Божанов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР