Изходът за запазването на въглищните централи е да бъдат запазени

...
Изходът за запазването на въглищните централи е да бъдат запазени
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Енергетиката на България ще стане като тази на Тексас, но след 15 години

Изходът за запазването на въглищните централи е да бъдат непокътнати като леден запас или да бъдат включвани през зимата или привечер, когато потреблението е най-голямо. Това съобщи по Нова телевизия икономистът от “Отворено общество ” Георги Ангелов.

Миналата година беше изключителна обстановка и въглищните централи работиха на 100%, което е добре, само че това няма да се повтори, изясни той. Ангелов добави, че цените на електричеството падат и това основава напрежението.

По-различна позиция зае икономистът Георги Вулджев. Според него цената на електричеството от въглищните централи е резултат само от политиката на Европейски Съюз. Той акцентира, че излъчванията, които България и Европа изхвърлят в атмосферата, в действителност не са толкоз високи.



Емисиите на България са 0,12% от международните и са паднали за 30 години с над 40%, Европа създава към 7% от излъчванията в международен мащаб, разяснява Вулджев. Той акцентира, че в случай че не бяха толкоз високи квотите за тях, въглищните централи щяха да създава отново най-евтината сила.

В Тексас преди 12 години беше като в България - 50% от силата идваше от въглища. Сега са 5%, като на всички места има газови централи и слънчеви паркове, опонира Георги Ангелов. Той акцентира, че в Съединени американски щати няма квоти, просто това са по-евтини източници на сила.

“В България ще стане като в Тексас, само че след 15 години. Важно е да забележим по какъв начин да създадем прехода през този интервал ”, изясни Ангелов.

Той разяснява и вноса на ток, като беше безапелационен, че България ще остане чист експортьор на ток. Може в един момента да се купува сила от Румъния, когато е по-евтина, само че след няколко часа България отново изнася, съобщи икономистът от “Отворено общество ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР