Изходът от кризата зависи изцяло от наранените чувства на президента

...
Изходът от кризата зависи изцяло от наранените чувства на президента
Коментари Харесай

Тръмп блокира и правителството, и резерва - пречат му

Изходът от рецесията зависи напълно от наранените усеща на президента на Съединени американски щати

През 2018 година Доналд Тръмп трансформира Белия дом и Америка в източник на ужас, неустойчивост и непредсказуемост. Кризата в ръководството се прояви изключително ясно през последния месец, откакто федералното държавно управление на процедура не действа към този момент седмица.

Девет от 15-те федерални ведомства, измежду които държавна, вътрешна сигурност, превоз, земеделие и правораздаване, отчасти затвориха, откакто президентът на Съединени американски щати се изпокара с демократите. Те

не му дадоха

Щатски долар 5 милиарда за

създаване

на стената

по границата с Мексико.

Доналд Тръмп тропна с крайник и сподели, че решение няма да има, до момента в който не стане на неговата. Скандалът с Демократическата партия не бе задоволителен за президента и той задълбочи спора с Федералния запас. Как Съединени американски щати ще излязат от задънената улица? Отговорът зависи напълно от наранените усеща на президента.

До блокажа на държавното управление доведоха редица събития. Финансирането на институциите изтече и трябваше да се одобри нов бюджет. Сенатът одобри законопроект за финансиране, който елементарно щеше да мине в Конгреса, а и се предполагаше, че Тръмп е подготвен да го подпише, напомня “Вашингтон пост ”. След това обаче публицисти от “Фокс нюз ” го разкритикуваха, че не е упорствал за финансиране на гранична стена.

Като дете, което

чува “Какво, ти

да не си

слабак? ”,

американският президент трябваше или да блокира държавното управление, или да рискува да бъде унизен. Тогава Тръмп настоя в законопроекта да бъдат планувани и Щатски долар 5 милиарда за създаване на стената по границата с Мексико. Ситуацията изглеждаше ясна - Тръмп желае стена, а демократите, към които се причисляват някои републиканци - не.

Но в случай че това бе цялата история, компромис все някак щеше да бъде реализиран. Проблемът е, че в съзнанието на Тръмп спорът стана персонален. Президентът го акцентира и пред US бойците в Ирак: “Демократите не желаят да ни разрешат да имаме мощни граници единствено по една причина. Знаете ли каква? Защото го желая аз ”.

Според президента казусът не е граничната стена. В туитър той съобщи, че повода за рецесията са “обструкциите ”, създавани от демократите, както и правосъдно решение от предишния месец за програмата за отбрана на стотици хиляди имигранти, пристигнали в Съединени американски щати нелегално като деца (програмата ДАКА). Тя бе въведена през 2012 година и защищити от депортиране почти 700 000 имигранти най-вече от латиноамерикански генезис. В началото на ноември калифорнийски съд подреди на държавното управление да продължи програмата.

Тръмп дефинира решението като “смехотворно ” и съобщи, че откакто то е излязло, демократите “се отметнали ” от договорката, която той сключил с тях, с цел да бъдат дадени пари за градежа на стената.

През последните седмици Сенатът и Конгресът се събираха всеки ден, с цел да

водят часове

наред безплодни

договаряния,

само че до компромис по този начин и не се стигна. Частичното затваряне поради неналичието на пари засегна хиляди държавни чиновници. Много от тях би трябвало да работят гратис, а други бяха пуснати в насилствен неплатен отпуск тъкмо преди Коледа.

Няма по какъв начин настояването на Тръмп за Щатски долар 5 милиарда да бъде пренебрегнато, тъй като даже да имаше компромис сред депутатите, всеки законопроект, признат и от двете камари на Конгреса, ще изисква и подписа на президента.

Тръмп се закани, че в случай че демократите не правят отстъпка по въпроса за стената, “ще има затваряне за доста, доста дълго време ”. Дори заплаши със затваряне на границата с Мексико, в случай че конгресмените демократи не одобрят финансирането на стената. Спирането на работата на държавното управление ще продължи и през новата година.

За похлупак на всичко вложителите се разтревожиха от надвисналата заплаха от парализа на държавното управление и цените на американските скъпи бумаги рухнаха. В резултат Тръмп

взе на мушка

Федералния

запас, чиито

решения пречат

на проектите му

за икономическо развиване. Президентът на Съединени американски щати увери, че единственият проблем на националната стопанска система е централната банка (Федералният запас или Фед). Тръмп съпостави финансовата институция с състезател на голф, който има мощ, само че не може да вкара топката в дупката, тъй като не е кадърен да нанесе нужния лек удар.

Според водещи медии, в това число Си Ен Ен, Тръмп подпитвал свои съветници може ли да в профил от поста гуверньора на централната банка Джером Пауъл. Недоволството му от шефа на Федералния запас се ускори изключително доста, откакто тази седмица той реши за четвърти път от началото на годината да увеличи главната рента и да резервира темповете на редуциране на вложенията в облигации и други скъпи бумаги, настояват източници на Блумбърг. Пауъл загатна, че тази политика евентуално ще се резервира и следващата година.

Критиките на Тръмп продължиха даже в коледното му слово. “Те прекомерно бързо покачват лихвените проценти, това е моето мнение. Нямам им доверие. Те покачват ставките прекомерно бързо, тъй като считат, че стопанската система е толкоз добра. Но мисля, че

скоро ще

си го получат

Наистина ще го направя. Президентът Обама обаче се радваше на доста ниски лихвени ставки ”, оплака се Тръмп.

Фондовите пазари задълбочиха пониженията си след решението на Федералния запас. “Дау Джонс ” падна с повече от 650 пункта и е на път за най-лошия си декември от 1931 година и Голямата меланхолия, а японският Nikkei спадна с към 5%.

Изминалата

2018 година бе

белязана от

цялостен безпорядък

в Съединени американски щати,

а на американския небосвод се задава и също толкоз сложна 2019 година Инвеститорите и бизнесът се приготвят за опасности от продължаващото повишение на лихвения % от Фед и ескалацията на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

Потенциалният импийчмънт на президента Доналд Тръмп обаче рядко се разисква като пазарен фактор, колкото и рисков да може да се окаже. Сред аргументите за неглижирането на тази опция е това, че към момента не е ясно дали демократите, които на междинните избори завоюваха повече места от републиканците в Конгреса, ще посегнат към този инструмент.

Дори долната камара да употребява тези си пълномощия и да признае президента за отговорен, по-късно той може да бъде оневинен от Сената. А там републиканците въпреки всичко съумяха да запазят болшинството си.

Междувременно съветникът Робърт Милър е към края на

следствието за

хипотетична

съветска интервенция

в президентските избори през 2016 година Очаква се резултатите да станат ясни през февруари.

Акцентът на президента върху имиграцията, а не върху стопанската система също утежнява нещата. Бизнесът е под невроза и в този момент поради комерсиалната политика на Тръмп към останалата част от света, която слага американските компании в неизгодно състояние в чужбина. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР