Изходът от борбата между България и Турция за рекордната инвестиция

...
Изходът от борбата между България и Турция за рекордната инвестиция
Коментари Харесай

С какво Турция е по-привлекателна за инвестиции, отколкото България?

Изходът от битката сред България и Турция за рекордната инвестиция на Фолксваген в размер на към 1,5 милиарда евро наподобява превдварително решен. По размер на брутния вътрешен артикул турската стопанска система е осемнадесета в света, до момента в който България е едвам на 73-то място. От години задграничните вложители показват недостига на квалифицирана работна ръка като главен проблем пред бизнеса в демографски топящата се България. А със своето 80-милионно население Турция е в доста по-добра позиция, освен това освен в количествено отношение.

Проблемът с работната ръка

В България понастоящем на 100 служащи и чиновници на възраст сред 60 и 64 години, излизащи в пенсия, се падат по 55 български младежи сред 15 и 19 години, навлизащи в трудоспособна възраст. В Турция обстановката е тъкмо противоположната - младите генерации заместват излизащите в пенсия в съответствие две към едно. По данни на Евростат дяловете на експертите и на механически квалифицираните служащи и експерти измежду заетите в турската промишленост са два пъти по-големи от съответните индикатори за България.

Що се отнася до положението на техническата и пътната инфраструктура, в България то е по-добро само спрямо Румъния и с балканските страни, които не са членки на Евросъюза, сочат резултатите от тазгодишната анкета измежду работещите в Източна и Централна Европа немски бизнесмени.

Под междинните за района са и оценките за успеваемостта в битката против корупцията и престъпността, както и за правната сигурност в страната. България е на последно място по качество на висшето обучение и на едно от последните места в професионалното образование, отстъпвайки в това отношение на страни като Македония и Босна и Херцеговина, се показва още в отчета на обединяването на немските индустриално-търговски камари в района.

В един напълно нов разбор на Европейската комисия пък се акцентира, че продуктивността на труда в България нараства три пъти по-бавно, в сравнение с в прилежаща Румъния и съставлява едвам 45% от междинната в Евросъюза. Състоянието на техническата инфраструктура е незадоволително, изключително в Северна България. Администрацията продължава да е недружелюбна по отношение на бизнеса. Конкурентоспособността на страната в опитите да притегля задгранични вложения остава проблематична, акцентират анализаторите от Брюксел.

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е наедрял бизнесмен, обвързван с ръководството на три огромни машиностроителни предприятия. Той е наясно, че в случай че крайното решение на акционерите на Фолксваген би било в интерес на България, концернът вероятно би " откраднал " доста и от неговите служащи и експерти. Германците биха им плащали повече, в сравнение с българските работодатели биха могли да си разрешат, споделя той. Но сходна инвестиция сигурно би подобрила бизнес-средата в България, макар че казусът с недостига на работна ръка продължава да набъбва, прибавя още Васил Велев.

Българският пазар не може да се съпоставя с турския

Икономистът Красен Станчев поддържа изказванието на индустриалеца, че при 2,2 милиона заети намирането на 5000 служащи и експерти в България би било проблем за всеки огромен тръст. Да, страната е политически и макроикономически постоянна, само че в конкуренцията за огромни вложения тя има и редица минуси. Например обстоятелството, че темповете на развиване на стопанската система са по-бавни от съответния индикатор за Турция, както и несравнимо по-големият турски пазар, който може да одобри даже част от залежалата продукция на концерна в други страни, да вземем за пример от Съединени американски щати. Българският Закон за поощряване на вложенията доста лимитира опциите на държавния бюджет да субсидира капиталовложения като това на Фолксваген, т.е. и по този индикатор страната стои по-зле на фона на стотиците милиони евро, обещавани от Анкара. За разлика от България, Турция може да закупи за своите държавни институции, войска и полиция стабилен брой коли от новия вложител.

Любомир Станиславов е изпълнителен шеф на Аутомотив Клъстер, който сплотява над 230 компании с вложения в производството на възли, елементи и съставни елементи за автомобилната промишленост. Станиславов твърди, че българското предложение за създаване на завода на Фолксваген до София дава отговор на всички механически условия на концерна. " Теренът е един от най-хубавите индустриални парцели в Европа ", споделя той, само че признава, че и турците са се постарали в това отношение.

" Всички вложители в България се тормозят дали ще намерят дипломиран личен състав, само че в последна сметка те бързо си го набират и остават в страната. Инфраструктурата и трудовият капацитет на българската столица са на задоволително положително ниво за сходен жанр инициативи. Германски производител на автоклиматични системи също се оплакваше, че мъчно намирал подготвени служащи и експерти, само че за няколко години усили три пъти производството си в Божурище ", споделя още Станиславов. Той обаче признава, че рекламната акция на Анкара е била по-добре проведена от напъните на София да убеди Фолксваген в своите преимущества. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР