Изгубихме инициативата по всички направления Отдавна исках да пия кафе

...
Изгубихме инициативата по всички направления Отдавна исках да пия кафе
Коментари Харесай

Гергов: БСП сякаш прави политика за медиите, не за хората

Изгубихме самодейността по всички посоки

Отдавна желаех да пия кафе в ЦУМ. В оня кабинет. Да направя нещо като посещаване на „ мястото на престъплението ", където трима мъже също пиха кафе и след това от разнообразни политически амбразури върху им се изсипа тежък огън.

Намерих време тия дни, позвъних на стопанина и той бе общителен да ме предложения.

Бяхме единствено двамата. Господин Дончев и господин Цацаров да ме извинят. Все отново от поразяващото кафе най-вече пострада моят хазаин, господин Гергов.

И естествено приказката се завъртя към неговата позиция и кахърите му за делата на Българска социалистическа партия. Разговорът потегли от обстоятелството, че импортираните 16 оферти за промени на съществуващи закони и два нови Законопроекта е в действителност активността на парламентарната им група.

- Това ли е цялата активност на парламентарната ви група?
- Това обаче са единствено оферти на управлението. Нито едно от тези оферти не се е разглеждало по структурите, измежду специалистите на Българска социалистическа партия. Това е тревожното. Казват, че по този начин сме изпълнили обещанията си в акцията. Нищо сходно. В момента даваме оферти, към които няма консенсус в Народното събрание, не се и търси подобен посредством разискването им в обществото. Какво ни пречеше да вземем за пример при внасянето на измененията в Закона за храните да създадем необятна полемика със земеделците, с представителите на комерсиалните вериги, със Съюза на потребителите, с хората, които директно ще бъдат заинтригувани да се одобри тази корекция в отбрана на българското произвеждане?

- Адекватна ли ще бъде една такава отбрана?
- Според земеделците производството на български артикули сега няма по какъв начин да задоволи желаните от закона квоти... Значи първо би трябвало да помислим за държавна политика за увеличение на производството...
В Областния съвет на Българска социалистическа партия Пловдив организирахме полемика по законопроектите, които се внасят сега. Становищата са разнопосочни. От „ Това, което се внася се разграничава от това, което сме обещавали " до това, че да вземем за пример препоръчаните промени в изборния кодекс работят срещу Българска социалистическа партия.

- И други такива...
- Да, безусловно съм склонен, че ролята на опозицията, каквато е ролята на Българска социалистическа партия в този парламент е да желае смяна, само че това не става с внасянето на закони, които не са разисквани в партията и които се отхвърлят автоматизирано. Казваме, че сме съпротива и приказваме за опозиционност. Като лява партия би трябвало да пазиме работещите, бедните и онеправданите... Кого защитихме? Кой от всички тези - лекари, учители, безработни, земеделци ни поддържа и можем ли да ги поведем... Това е въпросът!

- Това е въпросът: можете ли да ги поведете, да ви се доверят?
- Миналия ден имаше митинг пред Народното събрание - стотина индивида.... Ние можем ли да организираме подобен, кой ще ни поддържа, кой ще поведе митинга? Слушаме в този момент, че Марешки ще внася избор на съмнение, Синдикатите ни лишават говоренето за бедността и обществените права, Сдружението на общините е гласът на локалната власт. Тогава къде сме ние, къде е Българска социалистическа партия? Имам възприятието, че вършим театрална политика. Политика за медиите, не за хората.

- Антикорупционният закон?
- Какво антикорупционният закон? Предлагат ни го за гласоподаване в Национален съвет. Този закон, съгласно управлението е обсъждан по структурите и те са дали своите оферти. Да допуснем, че някъде управлението го е показало, макар че не съм схванал, в Национален съвет не показаха нито едно от мненията, от предложенията, направени от професионалните гилдии... И желаят да се гласоподава. Ами не става по този начин! Не може да се вземе решение за нещо толкоз значимо на ангро... На всичкото от горната страна, в случай че направиш друго предложение се счита надали не, че се неодобрява управлението и партията.

- Адекватно ли реагира управлението на Българска социалистическа партия по отношение на отчета за националната сигурност?
- По мотив Доклада за положението на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от главните външнополитически закани за България - България би трябвало да спомага за отменяне на политиката на разделяне и опълчване сред Европейски Съюз и Русия, а не да взе участие задълбочаването й. Вече 10 години България е член на Европейски Съюз, а от 2004 на НАТО. Същевременно стотици години сме с Русия. Като членове на Европейски Съюз и НАТО би трябвало да заявяваме и пазиме национални позиции и да организираме дейна национална политика. Същевременно, България би трябвало да бъде мост сред Европейски Съюз и Русия и да работи за отменяне на политиката на разделяне и опълчване. Такава политика води до утежняване на добросъседските ни връзки и стопанската система на страната. Не би трябвало да допуснем да бъдем въвлечени във военно опълчване сред НАТО и Русия. Българска социалистическа партия като партия, защитаваща националните ползи, би трябвало да отстоява българската история и просвета, да съхранява славянските и православните корени на българската нация. Това е и нашата директна връзка с Русия и съветския народ.

- Коя е действителната опасност за България, съгласно теб?
- Реалната опасност за сигурността на България е бедността, демографската злополука и неналичието на качествено и налично обучение и опазване на здравето.

- Каква е визията на Българска социалистическа партия? Обсъждате ли тези проблеми и действителните политики за превъзмогването им в Национален съвет?
- Заседанията на Народно събрание станаха подигравка. Поинтересувайте се какъв брой от членовете участват на тях. Стана процедура да участват и Парламентарната група, и щатният състав, с цел да симулираме съществуването на кворум пред камерите. Събирането на подписи по телефона няма да разясня. Вероятно, това е и една от аргументите решенията на Народно събрание да не се изпращат на структурите, защото би трябвало да се опише с какъв брой гласа са взети.

- Някакъв образец?
- Последните два образеца са решението за изменение на Изборния кодекс, признато с 56 гласа от 90 в Народно събрание, нещо, което самата Нинова сподели в утринния блок на Нова. Първо, 90 индивида от 186 е липса на кворум. Второ, това решение е взето с 56 „ За ", няма и една трета от членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Няма да разясня, че планът не бе разискван в партията. И решението за Антикорупционния закон, макар че бе писано, че е признат от Национален съвет, в действителност бе признато да бъде още веднъж обсъждан в препоръките на Българска социалистическа партия, без коментар съм за кворума.

- Изглежда в такова положение Българска социалистическа партия не е била в никакъв случай.
- Българска социалистическа партия е партия от доста водачи. Не е обаче лидерска партия, а в това се пробва да я трансформира Корнелия Нинова. Няма по какъв начин другояче да се разчете това, което социалистите по места усещат - единоначалието, вземането на решения без допитване до структурите. Преди да бъде определена, тя разгласи, че за всички решения ще се допитва, а внезапно какво се случва... „ Аз предложих и ние взехме решение ", това е обяснението за всяко решение. Научаваме какви решения ще вземе Националния съвет два дни по-рано по медиите. Изпълнителното бюро постоянно е бил „ мозъчния концерн " на Българска социалистическа партия. В него би трябвало да са хора с визия, с учредителен опит и с политическа просвета. Сега се сърдят, че приказвам, че са младоци. Ами попитайте даже партийните членове знаят ли имената на членовете на бюрото? Не съм срещу младите на управителни постове, само че съм пореден в това, че те би трябвало да изминат пътя от най-ниското ходило на партията до горе. Така направихме в общините и регионите в област Пловдив. Не би трябвало да бъдат спускани отнякъде с презумпцията, че ще бъдат послушни и ще гласоподават всяко предложение на председателката.

- Има ли място бизнесът в политиката и противоположното?
- Не единствено Георги Гергов е част от диалога „ бизнес и политика ". Директно или не, скоро ще се зададат въпросите с кого се е срещала Нинова. Бизнесмени, политици, посланици на непознати страни, кой дефинира кои са положителните и кои неприятните? Кой й е делегирал това право? Дала ли е отговор какво е реализирано и контрактувано на тези срещи? Заложник на чии ползи тя сложи Българска социалистическа партия? Георги Гергов постоянно е бил от страната на бизнеса. Къде е била Корнелия Нинова по време на приватизацията на държавни капитали? Проблемът не е Георги Гергов или други предприемачи в Българска социалистическа партия, който си заплащат налозите и целият им бизнес е на показ. Проблем са тези лица, които трансфораха партията и политиката в бизнес. И точно това е паралелната страна.

- Не можеш да отречеш, че има много милионери в Българска социалистическа партия.
- Преди време породи въпросът за борбата против милионерите в Българска социалистическа партия. Тогава попитах за кои милионери в Българска социалистическа партия става дума? За тези, които мишкуват и крият притежаваното от тях или за тези, които намерено застават зад всичко, което са свършили и методите по които това е ставало. За тези, които не крият от кое място са им приходите и заплащат налози, заеми и лихви. Ще кажа единствено, че както и при десните, по този начин и при левите държавни управления присъединяване на бизнеса се свеждаше до заплащането на предизборните сметки. И тук стигаме до това, че бизнесът е пъхнат в ъгъла, а някои политически лица станаха милионери. Трудно се потвърждава положение, произтекло отвън нормите на законосъобразната икономическа активност.

- Как виждаш бъдещето на Българска социалистическа партия?
- Бъдещето на Българска социалистическа партия зависи от дебата и решенията за продобиване доверието на обществото. Хората обаче желаят истината. Половинчатите лъжи единствено задълбочават оня Гранд Каньон, за който сигнализирах преди години. И той, повярвайте ми не е липсващ. Защото, когато наблегнеш на Гьобелсовата агитация, значи бягаш от действителните проблеми. Да, сигурно би трябвало да се продължи напред с действителни промени в Българска социалистическа партия. Но тези промени би трябвало да са осмислени, не на ангро. Реформи, които да не отглеждат послушковци, а да осъществят победи. Затова обаче би трябвало да търсиш салдото в политиката. И да имаш отговора на въпроса: Как и с кого да победиш?

Кафето от дълго време е изпито. Домакинът пита желая ли второ. Отказах. Стори ми се, че ще стане прекомерно горчиво за „ Позитано ".

Петьо Блъсков, в. " Труд "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР