Изгубена преди 30 години цигулка се върна при своя притежател.

...
Изгубена преди 30 години цигулка се върна при своя притежател.
Коментари Харесай

След 30 години цигулка бе върната на собственика й

Изгубена преди 30 години цигулка се върна при своя собственик. Собственикът ѝ е известният цигулар Димитър Георгиев, свирил за камерния отбор „ Софийски солисти”.
Преди десетилетия стените на залата, в която музикантите от „ Софийски солисти” постоянно репетират и изнасят концерти, са озвучавани и от цигулката на Димитър Георгиев.
30 години по-късно инструментът е открит и още веднъж ще се върне при притежателя си, написа bTV.
Годината е 1989 година На връщане от концерт в Кипър Димитър Георгиев не помни цигулката си в такси. Всички опити да я открие остават без резултат.
„ Надявахме се, че водачът въпреки всичко ще се смути от цялата работа и ще върне цигулката. Това не се случи и минаха 30 години”, споделя Димитър Георгиев.
Допреди няколко дни, когато 83-годишният цигулар получава телефонно позвъняване от занаятчия лютиер в Казанлък. Стара черно-бяла фотография се оказва ключът към една мистерия.
" Започва да ме подпитва: Да сте не запомнили цигулка в такси преди доста години? Аз му споделям: „ Да, има такова нещо ". И той споделя: „ Знаеш ли, че с цигулката има една фотография на „ Софийски солисти” от турнето в Япония?”. И аз: „ Айде бе, Андрияне! Че това е моята цигулка!”.
Цигулката попада при лютиера с задача. „ С мен се свърза едно семейство, което имаше една единствена молба – да погледна един инструмент, който е бил открит след гибелта на техен родственик в неговия дом и да се погрижа този инструмент да се върне при неговия собственик”, уточни лютиерът Андриян Андреев.
Семейството пожелава да остане анонимно. Но са били безапелационни – цигулката би трябвало да се върне в тези ръце, създавали изкуство със нея.
" Искам това да се разпространява. Да не се приказва единствено, че сме крадливо племе, а че сме почтени хора ", безапелационен е Димитър Георгиев, за който цигулката е като дете.
Съвсем скоро тя ще бъде напълно реставрирана и още веднъж ще бъде в неговите ръце.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР