Изгубен свят, от онези, които природата с щедър размах сътворила,

...
Изгубен свят, от онези, които природата с щедър размах сътворила,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Изгубен свят

Изгубен свят, от тези, които природата с великодушен обсег сътворила, само че след това скрила, като че ли с цел да остане надалеч от хората. Сак Актун - „ Белите пещери “ на Мексико. Място, изпълнено със тайнственост. Подводна пещера, която постоянно е привличила търсачите на завършения. Отдавна се счита за една от най-дългите в света.

Последното изобретение на спелеолозите, обаче, класира Сак Актун преди всичко измежду най-дългите подводни пещерни системи на Земята. Оказа се, че към нея принадлежи и считаната до момента за обособена пещера Дос Охос. Подводният лабирнт е с дължина 347 километра.

ГИЛЕРМО ДЕ АНА, АРХЕОЛОГ:

Знаехме, че в тази подводна система има към 200 пещери и предполагахме, че те са свързани. Но към този момент знаем, че тук има специфичен водосборен басейн. Това изобретение ще ни помогне да разберем по-добре предишното, сегашното и да планираме бъдещето.

Някога в този регион живеели маите. С изгубването на цивилизацията им, останали секрети и загадки. Сак Актун е една от тях.

ГИЛЕРМО ДЕ АНА, АРХЕОЛОГ:


Последното изобретение ще ни помогне да разберем повече за живота на античните маи. Да разберем повече за техните ритуали, за поклонническите места и за живота на заселниците, които също са обитавали този регион.

Към подводния лабирнт водят 187 входа. Най-дълбоката точка в пещерната система е към 100 метра. Водата в Сак Актун е топла - към 25 градуса. На повърхността е сладка, а изпод - солена.

РОБЪРТ ШМИТНЕР, откривател и съветник:


Тук туризмът се развива. Хубаво е, че хората идват и се наслаждавт на региона. Но за нас най-важното е да запазим този под земята свят от замърсяване. Не би трябвало да позволяваме казусът с отпадъците да доближи дотук.

Проблемите на актуалното общество се оказват опасност за един свят, който дълго време е бил считан за загубен. Сега от хората зависи дали ще съумеят да запазят това, което природата е решила да им върне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР