Изграждането на яз. Яденица“, който ще направи възможно разширяването на

...
Изграждането на яз. Яденица“, който ще направи възможно разширяването на
Коментари Харесай

Изграждането на ключовия язовир „Яденица“ продължава да се бави

Изграждането на бент. „ Яденица “, който ще направи допустимо разширението на стратегическия за националната сигурност на България ΠABEЦ „ Чaиpa “, продължава да се бави. Това излиза наяве от писмен отговор на енергийния министър Румен Радев на заложен въпрос от депутата от „ Продължаваме Промяната - Демократична България “ Ивайло Мирчев.

Причината е противоречие на плана със законодателството на Европейски Съюз, се показва в отговора. В резултат на това диалозите за финансиране от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) са прекратени. По същата причина планът не е включен в Петия лист на планове от общ интерес и Проекти от съвместен интерес.

От отговора на министър Радев излиза наяве още, че макар подхванатите ограничения от Националната електрическа централа (НЕК), планът продължава да не бъде съгласуван с условията на Европейски Съюз за околната среда и затова остава в начален стадий. Становището на европейските органи датират от 2021 година

Радев твърди, че „ придобиването на статут на Проект от общ интерес ще бъде един от целите на държавното управление в бранш „ Енергетика “.

По реализацията на бент. „ Яденица “ се работи още от 90-те години на предишния век. Целта му е да направи допустимо разширението на стратегическия за националната сигурност на България ΠABEЦ „ Чaиpa “, чийто потенциал за съxpaнeниe нa eнepгия ще се усили с oĸoлo 800 мeгaвaтa.

За тази цел се планува бъдещият бент. „ Яденица “ да се свърже с бент. „ Чаира “ в една обща система от скачени съдове, която ще разреши прехвърлянето на води от единия контейнер към другия. А ПАВЕЦ-ът ще стане най-голямата регулираща мощ на Балканите.

През юни предходната година държавното управление даде 55 парцела обществена държавна благосъстоятелност на „ Националната електрическа компания “ (НЕК), върху които да построи от дълго време планувания язовир.

Първоначалната сума, нужна за построяването на „ Яденица “, бе към 200 млн. евро.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР