Изграждането на подземен кадастър, който ще описва цялата ВиК мрежа

...
Изграждането на подземен кадастър, който ще описва цялата ВиК мрежа
Коментари Харесай

МРРБ ще прави подземен кадастър за ВиК

Изграждането на под земята кадастър, който ще разказва цялата ВиК мрежа в страната, е една от концепциите, които ще залегнат в новия Закон за водоснабдяването и канализацията. Днес стартира публичната консултация за правене на законопроекта, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството. В рамките на 30 дни всички заинтригувани страни могат да изпратят своите мнения и оферти на имейл [email protected] или на пощенския адрес на Министерството на районното развиване и благоустройството.

С новия закон ще се урежда стопанисването, поддържането и употребата на ВиК системите и оборудванията и даването на ВиК услугите, като се дефинират права и отговорности на потребителите. Ще се регламентира редът за обмисляне на развиването, построяването и ръководството на ВиК системите, консолидацията, създаването на районни генерални проекти, пораждане и основаване на сервитути и практикуване на произлизащите от тях права.

По време на консултацията ще бъдат одобрявани оферти за ръководството на ВиК системите и оборудванията след привършване или приключване на настоящите все още контракти за тяхното стопанисване, поддържане и употреба и даване на ВиК услугите, промени в рамките на обособените територии или броя на ВиК операторите, методът на ръководство на активите и други

Като приложение на публично разискване се подлага и Механизъм за гарантиране на отбраната на уязвимите консуматори и/или ползватели в подтекста на Стратегията за финансиране на ВиК бранш. Защитата на тези лица ще се осъществя посредством закона и по тази причина в него се дефинират термините „ ползвател на ВиК услуга ", „ уязвим потребители/или ползвател " и „ обезпечено минимално количество водопотребление ".

Една от ограниченията в механизма, която се пуска за публично разискване, е за избраните като уязвими консуматори и/или ползватели на ВиК услуги да се подсигурява разходването на минимално водно количество до 50 л вода на човек дневно или 1,5 куб. м на месец, което да се субсидира от държавния бюджет. Освен това се планува доставката, монтажът и пломбирането на водомер в интерес на уязвими лица да се прави от оператора, а разноските да му се възвръщат от държавния бюджет като част от изплащаната му дотация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР