Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за

...
Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за
Коментари Харесай

От 15 май започва тестването на топ системата

Изграждането на пътя сред Ботевград и Видин е приоритет за държавното управление, заяви във Враца министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която взе присъединяване в полемиката „ Европа в нашия дом “.
Министърът уточни, че за построяването на трасето от Ботевград до Мездра, което е разграничено на два лота, са подадени надлежно 9 предложения за първия лот и 6 предложения за строителството на втория сектор, оповестяват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
„ В момента комисия към Агенция „ Пътна инфраструктура “ преглежда подадените предложения, тъй че се надявам в най-скоро време да имат подготвеност да отворят и ценовите оферти, да имаме определен реализатор и да стартираме строителните действия “, разяснява тя. Петя Аврамова подсети, че този път заплащането ще е в края, когато бъдат издигнати обектите и имат акт 16, с което се чака строителите да работят оптимално бързо и качествено.
Тя добави, че се работи интензивно и за автомагистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има направени механически планове за правите от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният проект за първия стадий и се правят отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за правата от Видин до Ружинци, а в следствие и от Ружинци до Монтана, където механически планът е напреднал, сподели Аврамова. И добави, че се планува и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. Предстои да приключи и рехабилитацията на пътя до пещерата „ Леденика “, който се финансира от Оперативна програма „ Региони в напредък “.
43,2 млн. лева без Данък добавена стойност от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ ще бъдат вложени в рационализация на ВиК мрежата в област Враца, осведоми още районният министър. Средствата са планувани в плановото предложение на ВиК – Враца за безплатна финансова помощ по програмата, сподели министърът и добави, че плануваните вложения са за четири обитаеми места в региона: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 съставния елемент за реорганизация, рехабилитация и отчасти доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ тръбопровод за гр. Враца, както и реорганизация, рехабилитация и отчасти доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 км, както и реконструиран близо 800 м довеждащ тръбопровод.
Регионалният министър акцентира, че Министерство на регионалното развитие има подписани съглашения с няколко общини от региона за финансиране на ВиК обекти.
По Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 в област Враца се влагат 64,4 млн. лева, стана ясно още по време на форума. Средствата са за осъществяването на 33 плана за възстановяване на градската среда, просветителната, пътната, обществената и здравна инфраструктури.
24 млн. лева са вложени по Националната стратегия за енергийна успеваемост за осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост на 36 жилищни здания в региона, заяви министър Аврамова и добави, че държавното управление разисква разновидности за продължение на програмата, тъй че да бъде направен нов модел за повишение на енергийната успеваемост на жилищата в България.
Техническото създаване на тол системата върви в график и към 16 август ще имаме подготвеност за стартирането й, разяснява Аврамова пред публицисти. Тя изясни, че от 15 май стартират проби на обособените детайлите на системата. „ Стартирали сме разговор с браншовите организации, с превозваческите компании, показали сме един вид на цена, който е обект на разискване. В скоро време ще представим и карта на пътищата, които ще обгръща тол системата. От 20 000 км републиканска пътна мрежа, в нея ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, макар че са в обсега, ще имат нулева ставка заради неприятно експлоатационно положение “, сподели Аврамова.
Регионалният министър сподели още, че автомагистралите са единствено 4% от републиканската пътна мрежа. „ Много сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са нужни за рехабилитация и създаване на нови пътища, както и на автомагистрали. Продължаваме разговора, аз се надявам той да е градивен. В рамките на този разговор ще разясняваме обсега и размера на цените “, сподели Аврамова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР