Изграждането на паркове в Пловдив винаги е било приоритет на

...
Изграждането на паркове в Пловдив винаги е било приоритет на
Коментари Харесай

В „Тракия” изграждат парк на 76 дка по метода на Лаута – стъпка по стъпка

Изграждането на паркове в Пловдив постоянно е било приоритет на властта, само че рядко е намирал изражение в най-важния документ на Общината – бюджетната рамка. Единственият план, получил финансиране над 1 млн. лв. и включва построяването или реконструкцията на зелена повърхност е на Житния пазар и той е с европейски средства. За дълго чаканата реорганизация на Дондуковата градина има определен реализатор, само че не и средства за осъществяването му.

Най-големият план за построяването на голяма зелена повърхност е в Тракия, до паметника на Хан Крум. Пространството от 76 дка не разполага със зони за отдих или атракции за посетителите, само че за сметка на това има подготвен механически план още от 2014 година. Към днешна дата цената за построяването му е 12 млн. лв.. Той включва водни огледала, детски площадки, авантюристичен зони, подиуми, скейтзони и други. Пари за него –обаче няма. Въпреки това кметът на регион „ Тракия” Костадин Димитров е пуснал социална поръчка за отчасти облагородяване на голямото пространство. Тя е на стойност от 350 00 лв. без Данък добавена стойност, като включва изработката на алеи, както и нова детска площадка.

Димитров изясни, че това е зона, на която би трябвало да й се отдели задоволително внимание.

„ Проектът е за парка на Хан Крум е 12 млн. лв., с които Община Пловдив не разполага. Знаем, че има значими планове, които би трябвало да се осъществят, за това ние започваме да работим в зоната, на метода на парк Лаута – малко по малко. Преди 10 години ние започнахме да вършим намеса след намеса по парка и през днешния ден той е цялостен с живот и атракции. Смятаме да създадем същата процедура и тук, като стартираме от някъде. В случая с детска площадка”, изясни Димитров. Той добави, че през годините в пространството от 76 дка са правени редица залесителни акции от жители, организации и компании. Така паркът към този момент има зони с солидна дървесна растителност, която ще пази сянка и няма да има казуса с други нови паркове в „ Тракия”.

„ Ако един ден се намерят тези средства за цялостната реализация на плана ще е отлично. Дотогава обаче ще вършим последователно намеси с облагородяването на зоната”, сподели кметът на „ Тракия”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР